Film değil gerçek: ABD ve Rusya Türkiye'de tutuklu takası gerçekleştirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, uzun süren müzakereler sonucunda ABD'de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko'nun Rusya'da cezaevinde bulunan ABD vatandaşı Trevor Reed'le Türkiye'de takas edildiğini açıkladı. ABD, takasın ardından yardımları nedeniyle Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

ABD ve Rusya dün Türkiye'de tutuklu takası gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ABD'de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko, Rusya'da cezaevinde bulunan ABD vatandaşı Trevor Reed'le takas edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Uzun süren müzakere süreci sonucunda 27 Nisan 2022'de daha önce Rusya'da hüküm giyen ABD vatandaşı Trevor Reed, 2010'da ABD mahkemesi tarafından 20 yıl hapse mahkum edilen Rusya vatandaşı Konstantin Yaroşenko'yla takas edildi" ifadelerine yer verdi.

REDD 9 YIL YAROŞENKO İSE 20 YIL HAPSE MAHKUM EDİLMİŞTİ

ABD vatandaşı Reed'in 2019 yılında Rusya'nın başkenti Moskova'da polise saldırdığı gerekçesiyle geçen yıl mahkeme tarafından 9 yıl hapse mahkum edildiği, Rus vatandaşı Yaroşenko'nun ise Liberya'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamaları nedeniyle 2010'da gözaltına alındığı ve 2011'de ABD'de çıkarıldığı mahkeme tarafından ülkeye 100 milyon doların üzerinde bir değerde kokain sokmaktan 20 yıl hapse mahkum edildiği öğrenildi.

İki ülke arasındaki ilişkiler Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yıllardır görülmemiş bir seviyede gerilmişti.

Takas sonrasında açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden takasın 'zor kararlar' almayı gerektirdiğini belirterek Paul Whelan ve diğer tutukları eve getirmek için çalışmayı sürdüreceğinin altını çizdi.

Whelan, 2018'de Moskova'da gerçekleştirdiği casusluk faaliyeti sırasında FSB tarafından yakalanıp gözaltına alınmış ve daha sonra mahkeme kararıyla tutuklanmıştı. Whelan durumunu "siyasi rehine" olarak nitelemişti.

ABD Başkanı Biden ayrıca, takastaki yardımları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir