Gazze katliamında on yedinci gün: İsrail'in yarattığı yıkım büyüyor

İsrail-Filistin savaşının on yedinci gününde, hava saldırılarını artıran İsrail'in Gazze Şeridi'nde yarattığı yıkım büyüyor. Bölgedeki hastanelerde artık bandaj dahi bulunamazken, 7 Ekim'den bu yana katledilen Filistinli sayısı 2 bin 55'i çocuk, bin 119'u kadın olmak üzere 5 bin 87'e yükseldi.

Dünyanın endişeyle takip ettiği İsrail-Filistin savaşı on yedinci gününe girdi. Kara harekatına hazırlanan İsrail, bir yandan hava saldırılarını da artırırken, Gazze'de siviller yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler'in Gazze Şeridi'ne girmesine izin verilen ikinci konvoyla 14 yardım TIR'ının daha bölgeye ulaştığını açıklamasının ardında BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ise, bölgede yaşayanların "çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

İsrail Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, Hamas tüm rehineleri serbest bırakmadan Gazze'ye akıcı yardım yapılacağına dair garanti verilmemesi gerektiğini söyledi.

İsrail ordusu, Gazze'ye hava saldırılarını sıklaştıracağını söyledi ve bir kez daha şeridin kuzeyindeki sivillere güneye inmeleri için çağrı yaptı.

Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 4 bin 651 Filistinli ve bin 1400'den fazla İsrailli öldürüldü.

1-007.jpg

Savaşın 17. gününde dakika dakika yaşanalar şu şekilde:

16.29: İsrail basınında, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya 7 Ekim'de Gazze Şeridi sınırında yaşananların sorumluluğunu üstlenmesi için baskı yapmak amacıyla 3 bakanın istifa etmeyi düşündüğü yönünde haberler yer aldı.

16.22: Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Selami Kılıç, Türkiye'nin Gazzeli yaralılar için yardımları kapsamında, bölgede iki sahra hastanesi kuracaklarını bildirdi.

16.19: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden havalanan Kassam Tugaylarına ait iki insansız hava aracını (İHA) önlediğini duyurdu.

14.36: Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Filistin halkına karşı "soykırım savaşı" yürüttüğünü belirtti.

14.24: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında 57 sağlık personeli hayatını kaybetti, 12 hastane ile 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.

14.10: Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 387 artarak 5 bin 87'ye yükseldiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Ölenlerden 2 bin 55'i çocuk, bin 119'u kadın.'' denildi.

13.59: İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'ndeki En-Nur el-Muhammedi Camisi'ne düzenlediği saldırı sonrası savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana yıkılan cami sayısı 32'ye yükseldi.

13.32: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki "silahlı hücreleri yok etmek, kayıplar ve kaçırılanlarla ilgili bilgi edinmek" amacıyla gece saatlerinde bölgeye "sızma operasyonu" düzenlediğini duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 222 İsrailli esirin kimliğini tespit ettiklerini ve Gazze'de rehin tutulduklarına dair ailelerine bilgi verdiklerini söyledi.

12.48: İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Fadavi, 'gerekli görüldüğü takdirde doğrudan Hayfa'ya füze saldırısı düzenlemeye hazır olduklarını' dile getirdi.

11:34: İsrail'in Gazze'ye bombardımanı sürerken Hamas tarafından da roket atışı başladı.

11.13: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde gece başlayan baskınlarında gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 85'e yükseldi.

11.02: ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ortak bir açıklama açıklama ile İsrail'in katliamlarına bir kez daha arka çıktı. Batı'nın katliamcı tutumuna Filistin yönetimi 'yangına körükle gidiyorsunuz' tepkisi gösterdi. Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye "Saldırılarında İsrail'e verilen uluslararası destek, daha fazla öldürme ve yıkım için izin verilmesi, yeşil ışık yakılması anlamına geliyor" dedi.

11.00: ABD basını Beyaz Saray’ın rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması için zaman kazanmak amacıyla İsrail'e kara harekatını ertelemesini tavsiye ettiğini yazdı. ABD’nin İran destekli grupların olası saldırılarına hazırlanmak için de 'zaman istediği' ileri sürüldü. ABD'li yetkililer kara harekatını erteleme tavsiyesinin Savunma Bakanı Lloyd J. Austin aracılığıyla İsrail’e iletildiğini belirtti.

10:54: İsrail Ordu Sözcüsü, kara güçlerinin rehine aramak için Gazze'ye girdiğini açıkladı. Açıklamada "Rehineler için sınırlı kara baskını yapılıyor" denildi.

10.36: ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’ye insani yardımların kesintisiz devam etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

09.59: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde gece başlayan baskınlarında gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 70'e yükseldi.

09.20: İsrail ordusu bir günde Gazze Şeridi'nde 320 noktayı vurarak 400 Filistinliyi öldürdü.

08.41: İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 2 Filistinli yaşamını yitirdi, 4 Filistinli yaralandı.

07.45: BBC'ye açıklama yapan Şifa Hastanesi'nden bir doktor, "Elektrik olmadan bu hastane koca bir toplu mezar" diyerek, artık hastanede bandajın bile tükendiğini söyledi.

06.12: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan saldırıları sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'daki birçok beldeye düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

05.06: İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

04.26: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savaş Kabinesi üyeleri ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Tel Aviv'de durum değerlendirme toplantısına katıldı.

03.13: İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi.

01.35: İran ve Mısır dışişleri bakanları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorunlu göç politikasına "kesin olarak" karşı olduklarını belirtti.

01.15: İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi.

00.27: BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 tırın Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdiğini bildirdi.

00.19: İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Gazze'ye yönelik kara harekatının" aylarca sürebileceğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN