Gazze'yi bulaşıcı hastalıklar kasıp kavuruyor: Hastane yok, ilaç yok, gıda yok, su yok...

Gazze'yi bulaşıcı hastalıklar kasıp kavuruyor: Hastane yok, ilaç yok, gıda yok, su yok...

Gazze'yi bu kez de bulaşıcı hastalıklar kasıp kavuruyor. Yaşanan krize ek olarak, hastaneler hava saldırılarında yaralanan hastalarla dolup taştığı için hastalananların tedavi seçenekleri neredeyse kalmadı. Sağlık yetkilileri soğuk hava, barınaklardaki aşırı kalabalık, yetersiz gıda, kirli su ve az sayıda ilaç nedeniyle bulaşıcı hastalıkların Gazze Şeridi nüfusunu kasıp kavurduğunu duyurdu. BM kuruluşu UNRWA 7 Ekim'den buyana en az 369 bin bulaşıcı hastalık vakası bildirildiğini belirtti.

Durumun her geçen gün kötüleştiği Gazze'de bulaşıcı hastalık krizi de büyüyor. BM kuruluşu UNRWA'ın verilerine göre savaşın başlamasından bu yana bölgeden en az 369 bin bulaşıcı hastalık vakası bildirildi.

The New York Times, DSÖ'nün verdiği olağanüstü yüksek sayının bile krizin boyutlarını yansıtmadığını ifade etti. , Dünya Sağlık Örgütü'nün Gazze ve Batı Şeria'daki ofislerinde sağlık sistemleri ekibi lideri olan Shannon Barkley'in sözlerine yer veren gazete savaşın birçok binayı yıktığını ve sağlık sisteminden geriye pek bir şey kalmadığını aktardı.

KURTULAN ÇOCUKLAR HASTALIK PENÇESİNDE

Gazete şöyle dedi: Barkley, Gazze'de en sık görülen hastalıkların soğuk algınlığı ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyledi. Barkley, normalde hafif seyreden hastalıkların bile, kötü yaşam koşulları göz önüne alındığında, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kalan kişiler olmak üzere Filistinliler için ciddi riskler oluşturabileceğini söyledi.

Telefonla konuşan Al-Farra, ailesinin bir hafta önce Refah'ın hemen kuzeyindeki Han Yunus şehrinden kaçtıklarından beri yerde uyuduğunu söyledi. Al-Farra, son üç gündür kendisinin ve çocuklarının yüksek ateşi olduğunu ve sürekli ishal ve kusma yaşadıklarını söyledi.

'YEMEK YİYEMECEK KADAR ZAYIFLADILAR'

Harap olmuş yerleşim bölgesindeki diğer pek çok kişi gibi El-Farra da kendisinin ve ailesinin yıkanmak için kullandıkları kötü kokulu suyu içtiklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Al-Farra, en küçük çocuğu 6 yaşındaki Hala'nın son üç günün çoğunu uyuyarak geçirdiğini ve haftalarca aç kaldıktan sonra yemek yiyemeyecek kadar zayıf düştüğünü söyledi. Al-Farra "Eskiden daha fazla yemek için yalvarırdı, ama şimdi hiçbir şey yiyemiyor" dedi. Al-Farra, 9 yaşındaki oğlu Muhammed'in de çıkan ateşi yüzünden nöbet geçirdiğini sözlerine ekledi.

'AMELİYATLAR SONRASI ENFEKSİYON TEHLİKESİ BAŞLIYOR'

Gazze'nin merkezindeki El Aksa Hastanesi'nden konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) acil durum koordinatörü Marie-Aure Perreaut Revial'e göre, halen faaliyette olduğu düşünülen hastaneler, hava saldırılarında travma geçiren hastalara odaklanmış durumda. Ancak bu hastaların çoğunun ameliyat sonrası bakımlarının sağlıksız koşullarda yapıldığını ve bunun da ciddi enfeksiyonlara yol açtığını söyledi. Revial, Gazze'nin merkezindeki sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü ve temel tıbbi bakıma ihtiyacı olanların tedavisiz kaldığını söyledi.

Gazze sakinlerinden 40 yaşındaki Ameera Malkash, solgun ve sarılıklı oğlu Süleyman'ı geçen ay Han Yunus'taki bir hastaneye götürdüğünde, hastanenin o günkü hava saldırılarında yaralananlarla dolup taştığını söyledi. İşin kötüsü ise Malkash'ın oğlunu o gün bir doktora gösterme şansı olmadı. Malkash, ertesi gün telefonla doktora ulaşabildiğini ve doktorun onlara hepatit A olduğunu söylediğini söyledi. Malkash, Süleyman'ın karantinaya alınması gerektiğini, ancak hastanede hiç oda kalmadığını, bu nedenle binlerce insanla dolu bir barınağa geri dönmekten başka seçenekleri olmadığını söyledi.

HEPATİT A VAKASI 1000'İ AŞTI

Geçtiğimiz hafta Filistin Yönetimi Sağlık Bakanı Mai Alkaila, Gazze Şeridi'nde yaklaşık 1000 hepatit A vakasının kaydedildiğini söyledi. Filistin Yönetimi'nin sağlık bakanlığı Batı Şeria'da bulunuyor ve Gazze'deki sağlık bakanlığından ayrı olarak faaliyet gösteriyor...

Annesinin söylediğine göre Hala Al-Farra'da deri döküntüsü ve bit de var. Al-Farra, şampuan alacak parası olmadığı için Hala'nın saçlarını kesmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN