Getto patladı Şanzelize yandı

Getto patladı Şanzelize yandı

Fransa’da Cezayir asıllı bir gencin polis müdahalesiyle ölümü sonrası başlayan olaylarda 2 bine yakın kişi gözaltına alındı. Sokaklar ateşe verilirken turistik Şanzelize Caddesi tahliye edildi. Bir ülkeyi 48 saat içinde tutuşturan kıvılcımın getto mahallelerinde çakması karşısında ‘Asıl sorun Paris’in Afrika kökenli göçmenleri 100 yıldır topluma entegre edememesi’ yorumları yapıldı.

Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nael M.’nin ölümünün ardından tüm Fransa’ya yayılan protestolarda gözaltı sayısı 2 bine yaklaştı. Eylemciler L’Hay-les-Rose Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’ın evine yanan bir araçla saldırdı. Aile üyeleri yaralanırken, savcılık ‘cinayete teşebbüs’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Nael’in öldürüldüğü araçta bulunan üç kişiden birinin olaya ilişkin ifadelerinin olduğu ses kaydı ise tepkileri artırdı.

ÜÇ NESİLDİR ÜLKEDE YAŞAYANLAR BİLE EĞİTİMDEN, İŞTEN UZAK

Yolcu kayıtta ‘’Polis ‘Motoru durdur yoksa seni vururum’ dedi. Silahının kabzasıyla Nael’e vurdu. Onun can çekiştiğini gördüm” ifadesini kullandı. Fransa’yı sarsan olayların göçmenlerin yaşadığı mahallelerle yayılması ise dikkat çekti. Birkaç nesildir ülkede yaşamasına rağmen eşit eğitim alamayan, iş bulmakta zorlanan kesimleri topluma kazandıracak önlemlerin alınmadığı bunun da sokakta oluşan öfkeye zemin hazırladığı belirtildi.

PARİS’İN ÖFKESİ LOZAN’A SIÇRADI

Fransa’daki protestoların beşinci gününde Paris, Strazburg, Lyon ve Marsilya’da sokaklar ateşe verildi. 719 kişi gözaltına alınırken Marsilya’da polisin gösterileri bastırmak için plastik mermilerle ateş açması sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Öte yandan sokak olayları, Belçika’nın ardından İsviçre’ye de yayıldı. Fransa’daki gösterilere destek vermek için 100 gencin toplandığı Lozan’da çıkan olaylarda mağazaların camları kırıldı. Yüzü maskeli gençler polise kaldırım taşları fırlattı.

0307krt01a-tum.jpg

Fransa İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ülke genelinde devam eden protestolarda dün 719 kişi gözaltına alındı, 45 polis ve jandarma yaralandı. Fransız basınındaki habere göre protestocular, L’Hay-les-Rose Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’ın evini, yanan bir araçla hedef aldı. Saldırıda aile üyeleri yaralanırken, savcılık “cinayete teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Belediye Başkanı Jeanbrun, Twitter’dan yaptığı açıklamada, evine alev alan bir araçla girildiğini belirterek, “Eşim ve çocuklarım şokta ve yaralandılar. Katiller.” ifadesini kullandı.

Ülkenin özellikle büyük kentleri Paris, Strazburg, Lyon ve Marsilya’da düzenlenen gösteriler yine olaylı geçti. Esnaf, dükkanlarını korumak için önlemler alırken, bazı eylemciler mağazalara saldırdı. Polis ve jandarma, Paris’in Şanzelize Caddesi’nde bulunanları tahliye etti. Ara sokaklarda da polisle göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Sosyal medyada Marsilya’da polisin plastik mermilerle ateş açması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı, Angers ve Chambery kentlerinde aşırı sağcı ve yüzü maskeli grupların eylemcileri darp ettiği öne sürülmüştü.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, bir gencin polis kurşunuyla ölmesiyle başlayan olaylar nedeniyle Paris’te kurulan kriz merkezine geçti. Borne, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, akşamdan itibaren 45.000 polis ve jandarma ile binlerce itfaiyecinin düzeni sağlamak için görevlendirildiğini belirtti. Başkent Paris’te İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan kriz merkezine geldiği görüntüleri paylaşan Borne, kriz merkezine sahadaki kolluk kuvvetlerine kendisinin ve hükümetinin desteğini göstermek için geldiğini ifade etti.

Öte yandan Marsilya’da jandarma helikopteri devriye atmaya başladı. Strazburg, Rennes, Vennisieux kentlerinde yüzleri maskeli göstericiler protestolara müdahale için alana gelen polislere havai fişeklerle saldırdı. Twitter’dan paylaşılan görüntülerde de Paris’te de göstericilerin devriye atan motorlu polislere havai fişek fırlattığı, polislerin saldırı nedeniyle hızla alandan uzaklaştığı görülüyor.

Polis kısmen tahliye edebildiği turistik Şenzelize Caddesi’nin etrafında devriyeler atarak yağma ve talanları engellemeye çalışırken ara sokaklarda da polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanıyor. Olaylı bir gece daha geçiren Marsilya semalarında da jandarma helikopteri devriye atmaya başladı. Kentte ayrıca polisin gösterileri bastırmak için plastik mermilerle ateş açması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı iddia edildi. Protestocular ayrıca kentte bir araç bayisine girerek içerdeki araçları alarak alandan uzaklaştı.

Öte yandan Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, devam eden protestolarda olaylara karışan 17 yaşın altındaki çocuklardan ebeveynlerinin sorumlu tutulabileceğini ve 2 yıl hapis ila 30 bin euroya kadar varan para cezası ile karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

CEZAYİR ASILLI GENCİN ÖLÜMÜ SES KAYDINDA

Fransız basını, polisin, 27 Haziran’da 17 yaşındaki Nael M’yi silahla öldürdüğü olaya ilişkin bir ses kaydı yayımladı. Kayıtta, araçta bulunan yolculardan birinin olay anına ilişkin ifadeleri yer alıyor. Fransız BFMTV kanalı, söz konusu videonun doğruluğunun teyit edildiğini belirterek, ismi belirtilmeyen yolcunun ses kaydının da yer aldığı görüntülü haberi sundu. Ses kaydında söz konusu yolcu, 08.00 sularında 2 arkadaşıyla buluşarak ödünç aldıkları araçla Nanterre’de gezmeye çıktılarını belirtti.

Alkol veya uyuşturucu kullanmadıklarını söyleyen yolcu olay gününü şöyle anlattı:

Araçla otobüs yolunda ilerlediğimiz sırada iki motosikletli polis bizi durdurdu. Polislerden birinin talebi üzerine Nael aracın camını açtı. Polis Nael’e “Motoru durdur, yoksa seni vururum” dedi. Ardından Nael’e silah kabzasıyla vurdu. Polislerden biri Nael’in şakağına silah doğrultarak “Kıpırdama yoksa kafana bir kurşun sıkarım” dedi.

Polisten aldığı üçüncü silah kabzası darbesiyle Nael’in ayağı fren pedalından çekildi ve araç hareket etti. Nael’in can çekiştiğini gördüm, titredi. Sonra bariyere çarptık. Ben de korktuğum için araçtan inip, kaçtım.

YANGIN AVRUPA’YA SIÇRADI

Fransa’da 17 yaşındaki Nael M’nin polisin açtığı ateş sonucu 27 Haziran’da hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren ve devam eden sokak olayları, Belçika’nın ardından İsviçre’ye de yayıldı. İsviçre basınındaki haberlere göre, Nael M. için düzenlenen protestolar dün gece İsviçre’nin Lozan kentine de sıçradı. Fransa’daki gösterilere destek vermek için 100 gencin toplandığı Lozan’da çıkan olaylarda 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 15 ila 24 yaşında olduğu kaydedildi.

Emniyetten yapılan açıklamaya göre göstericiler, Flon Mahallesi ve Geneve Sokağı’ndaki mağazaların vitrin camlarını ve bir kitapevi zincirinin giriş kapısını kırdı. Olaylara müdahale etmek için yaklaşık 50 belediye polisi görevlendirilirken, yüzü maskeli gençler polise kaldırım taşları ve bir molotofkokteyli fırlattı. Soruşturma başlatılan olaya ilişkin sosyal medyaya yansıyan videolarda, polislerin sokakta bir grubu kovaladığı görüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN