Husiler: Amerikalılar ve İngilizler Yemen'i terk edin

Husiler: Amerikalılar ve İngilizler Yemen'i terk edin

Bir Husi yetkilisi, Yemen'deki Husi yetkililerinin Birleşmiş Milletler ve Sana merkezli insani yardım kuruluşlarındaki ABD'li ve İngiliz personele ülkeyi bir ay içinde terk etme talimatı verdiğini söyledi. BM'nin Yemen'deki insani yardım koordinatörü vekiline gönderilen bir mektupta, "ABD ve İngiliz vatandaşlığına sahip yetkilileri ve çalışanları 30 gün içinde ülkeyi terk etmeye hazırlanmaları konusunda bilgilendirmeniz gerektiğini vurgulamak isteriz" denildi.

Bir Husi yetkilisi bugün yaptığı açıklamada, Yemen'deki Husi yetkililerinin Birleşmiş Milletler ve Sana merkezli insani yardım kuruluşlarındaki ABD'li ve İngiliz personele ülkeyi bir ay içinde terk etme talimatı verdiğini söyledi.

Reuters'ta yer alan habere göre karar, ABD ve İngiltere'nin diğer ulusların desteğiyle, Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı olduğu iddia edilen ticari gemilere saldırılar düzenleyen İran bağlantılı grubun askeri hedeflerine yönelik saldırılarının ardından geldi.

Husi Dışişleri Bakanlığı tarafından BM'nin Yemen'deki İnsani Yardım Koordinatörü Vekili Peter Hawkins'e gönderilen mektupta, "Bakanlık, ABD ve İngiliz vatandaşlığına sahip yetkilileri ve çalışanları 30 gün içinde ülkeyi terk etmeye hazırlanmaları konusunda bilgilendirmeniz gerektiğini vurgulamak ister" ifadesine yer verildi.

Mektupta ayrıca yabancı kuruluşlara, Yemen'deki operasyonlarda Amerikan ve İngiliz vatandaşlarını işe almamaları talimatı da yer aldı. Husi üst düzey müzakerecisi Muhammed Abdulsalam mektubun gerçekliğini Reuters'e doğruladı.

Kendisi de İngiliz vatandaşı olan Hawkins'in ofisi yorum talebine yanıt vermedi.
ABD büyükelçiliği yaptığı açıklamada, mektupla ilgili raporlardan haberdar olduğunu ancak "Husi 'yetkililerinden' almış olabileceği uyarı konusunda BM veya Yemen'deki insani yardım kuruluşları adına konuşamayacağını" söyledi.

İngiliz büyükelçiliği, personele henüz ayrılmalarının söylenmediğini ve misyonun konuyla ilgili olarak BM ile yakın temas halinde olduğunu söyledi. Yemen'deki İngiliz misyonu yaptığı açıklamada, "BM, Husilerin tehlikeye attığı deniz yolları aracılığıyla Yemen halkına hayati önem taşıyan yardım sağlıyor" diye ekledi.

GERİLİM DEVAM EDİYOR

Husi hareketi, ABD destekli ve Suudi liderliğindeki koalisyona karşı yaklaşık on yıl süren savaşın ardından Yemen'in çoğunu kontrol ediyor. Çatışmaların büyük ölçüde durmasıyla "savaş yoksa barış da yok" çıkmazına dönüştü, ancak her iki taraf da BM'nin aracılık ettiği ateşkesi resmi olarak yenilemeyi başaramadı.

Konteyner gemileri Asya'dan Avrupa'ya en hızlı yük rotası olan Kızıldeniz'den ayrılmak zorunda kalırken, ABD ve İngiliz savaş uçakları, gemileri ve denizaltıları Husi saldırılarına misilleme olarak Yemen genelinde düzinelerce hava saldırısı düzenledi.

Pentagon , Salı günü ABD ve İngiliz kuvvetlerinin Husilerin yeraltı depolama sahasının yanı sıra füze ve gözetleme yeteneklerini de hedef aldığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN