İlk kez bir AB ülkesi Filistin'in haklarını tanıdı: İsrail toprakları ilhak etti

İlk kez bir AB ülkesi Filistin'in haklarını tanıdı: İsrail toprakları ilhak etti

İrlanda parlamentosu, İsrail'in Filistin topraklarını ilhakını kınayan önergeyi kabul etti. Böylece İrlanda, İsrail'in işgalini 'fiili ilhak' olarak tanımlayan ilk AB ülkesi oldu.

İrlanda parlamentosu, İsrail'in Filistin topraklarını 'fiili ilhakı'nı kınayan önergeye destek verdi.

Muhalefetteki Sinn Fein Partisi tarafından sunulan önerge, diğer partilerin de desteğinin ardından parlamentoda kabul edildi.

"DÜRÜST OLMAMIZ GEREKEN NOKTA..."

İsrail'in Dublin Büyükelçisi Ophir Kariv'in sınır dışı edilmesi için milletvekillerinin baskı yaptığı İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de İsrail'in işgal altındaki topraklarda Filistinlilere yönelik 'açıkça eşitsiz' olarak nitelediği muameleyi kınayarak önergeyi destekledi.

Coveney, önergenin "İrlanda genelinde duygu derinliğinin açık bir işareti olduğu" ifadelerini kullandı.

02.jpg

Coveney, "İsrail'in yerleşim yerlerinin genişletilmesi konusundaki eylemlerinin ölçeği, hızı ve stratejik doğası ve arkasındaki niyet, bizi sahada gerçekte neler olduğu konusunda dürüst olmamız gereken bir noktaya getirdi. Bu fiili ilhaktır" dedi.

"İSRAİL SUÇLARI İLE YÜZLEŞMELİ"

Geçen haftalarda İrlanda'yı BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail konusundaki tartışmalarda temsil eden Coveney, önergeye Hamas'ın İsrail'e son roket saldırılarının kınayan bir maddenin eklenmesi konusunda ısrar etmiş, ancak muhalefetteki Sinn Fein partisi bunu reddetmişti.

Sinn Fein Partisi lideri Mary Lou McDonald, önergenin ardından Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Önerge, İsrail'in Filistin'e karşı işlediği suçların yeni, iddialı ve tutarlı bir yüzleşmesine işaret etmeli" ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı peş peşe saldırılar, Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta yerel saatle 02.00'de sona ermişti.

11 gün süren saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 kişi hayatını kaybetti, bin 948 kişi yaralanmış, binlerce bina tamamen yıkılmış ya da büyük oranda hasar görmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN