New York Times'tan çarpıcı İsrail analizi: İsrail-ABD denklemi bozuldu

New York Times'tan çarpıcı İsrail analizi: İsrail-ABD denklemi bozuldu

New York Times, İsrail-ABD ilişkileri ile ilgili çarpıcı bir analize imza attı. İsrail'in diplomasi alanında ABD'den bağımsız hale geldiğinin anlatıldığı analizde "Amerikalı diplomatların, yumuşak bir tesir gücü olarak uzun süredir kullandığı Washington'un İsrail’in demokratik kimliğine verdiği destek her yıl daha az anlam ifade ediyor" ifadeleri kullanıldı.

New York Times, 'İsrail’in ABD'ye bağımlılığı azaldıkça ABD'nin tesir gücü de azalıyor' başlıklı haberinde ABD-İsrail ilişkilerine değindi, çarpıcı analizler dikkat çekti.

İsrail'in Filistin politikaları nedeniyle etrafındaki düşmanlarına karşı 50 yıldır ABD'nin siyasi ve askeri desteğine ihtiyaç duyduğu belirtilen haberde, ancak bu bağımlılığın artık sona ermeye başladığı savunuldu.

Haberde "İsrail hala Amerikan yardımından büyük ölçüde yararlanırken, güvenlik uzmanları ve siyasi analistler, ülkenin sessizce ABD’den etkili bir özerklik geliştirdiğini ve hatta bunu elde etmiş olabileceğini söylüyorlar" ifadelerine yer verildi.

"İSRAİL'İN ARTIK İHTİYACI YOK"

İsrail’in artık kendi askeri teknolojisini ürettiği, diplomatik olarak kendi kendine yetecek şekilde Washington’dan bağımsız olarak yeni ittifak arayışlarına gittiği savunulan haberde "İsrailliler kültürel olarak bile Amerikan onayına daha az duyarlı ve Washington ile iyi geçinmeleri için liderlerine daha az baskı uygular hale geldi" görüşü savunuldu.

Haberde şunlar da kaydedildi: "İsrail'in artık kendisini çoğunlukla barış yaptığı komşu ülkelerden korumak için Amerikan güvenlik garantilerine ihtiyacı yok. Kendisini, İsraillilerin büyük ölçüde katlanılabilir bulduğu ve olduğu gibi sürdürmeyi desteklediği Filistin çatışmasında Amerikan ara buluculuğuna ihtiyacı olduğunu da görmüyor."

"GAZZE'DEKİ SON SALDIRI ÖRNEK OLDU"

İsrail'e yapılan ABD yardımlarının 1981’de ülke ekonomisinin yüzde 10'una denk gelirken 2020'deki 4 milyar dolarlık yardım ile bu oranın yüzde 1'e gerilediğine işaret edilen haberde, İsrail’in ABD’den bağımsızlaşmaya başladığına da son Gazze saldırısı örnek gösterildi.

İsrail’in Amerikan korumasına çok fazla ihtiyaç hissetmediği diğer bir alanın da daha önce kendisine tehdit olarak gördüğü 'uluslararası izolasyon' sorunu olduğu öne sürüldü.

"İsrail bir zamanlar, 'demokratik standartlara uyması' talebi ile kendisine meşruiyet sağlayacak Batı demokrasilerinden kabul arayışı içindeydi" değerlendirmesine yer verilen haberde, ancak İsrail’in bugün Filistinlilere yönelik muamelesini kınamak bir yana, politikalarını takdir eden Brezilya, Macaristan, Hindistan gibi liberal olmayan yeni ülkelerle ilişkilerini geliştirdiğinin altı çizildi.

"DESTEK HER YIL DAHA AZ ANLAM İFADE EDİYOR"

İsrail’in diplomasi alanında ABD’den bağımsız hale geldiği kaydedilen haberde "Amerikalı diplomatların, yumuşak bir tesir gücü olarak uzun süredir kullandığı Washington’un İsrail’in demokratik kimliğine verdiği destek her yıl daha az anlam ifade ediyor" yorumu yapıldı.

Washington’dan geçen Ortadoğu barış süreci konusunda İsrailli liderlerin artık Amerikalıları iyi niyetle barış aradıklarına ikna etmeleri gerekmediği vurgulanan haberde "Şimdi, yaklaşık 50 yıldır İsrail-Filistin çatışmasına son vermek için (ABD'nin) kullanmadığı bu etkisi, eğer bu hala bitmediyse bile yakında tamamen ortadan kalkabilir" ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in büyük güçten bağımsızlık arayan tek küçük devlet olmadığına işaret edilerek "Ancak bu durum bir yönden sıra dışı: İsrail’in askeri ve diplomatik bağımsızlığını inşa ederek kendi nüfuzunu aşındıran yine Amerikalılar oldu" tespiti paylaşıldı.

NE OLMUŞTU?

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı saldırılar, Hamas ile varılan ateşkesle 21 Mayıs'ta yerel saatle 02.00'de sona ermişti.

Ateşkes için Mısır devreye girmiş, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi görüştü. İkili görüşmesinin ardından Mısır'a teşekkür edilmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Blinken'in İsrail ile Filistin'in ziyaret edeceğini açıklanmıştı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın 248 Filistinli hayatını kaybetmiş, 120 binden fazla kişi evinden olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN