İnsan hakları örgütlerinden İran için korkutan uyarı: Çok sayıda kişi idam edilebilir

İnsan hakları örgütlerinden İran için korkutan uyarı: Çok sayıda kişi idam edilebilir

İran'da devam eden Mahsa Amini protestoları nedeniyle verilen ilk idam cezasının infaz edilmesinin ardından İnsan hakları örgütlerinden endişelendiren bir uyarı geldi. 450'den fazla göstericinin öldüğü İran'da 10'dan fazla kişinin daha idam cezası alabilecek suçlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtildi. Böylelikle daha önce idam cezası alan 11 kişiyle birlikte bu sayı 20'yi aşabilir. Öte yandan birçok ülke idamların durdurulması yönünde çağrılar yapıyor.

İran'da Mahsa Amini eylemleriyle ilgili ilk idamın gerçekleşmesi sonrası çok sayıda İranlının daha idam edilme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı geldi. Hak örgütleri, 'göstermelik yargılama' olarak niteledikleri hukuki sürecin acele ile yürütüldüğünü ve haksız bir karar olduğunu belirtti.

10 KİŞİ DAHA İDAM CEZASI ALABİLİR

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösteriler nedeniyle 6'sı Tahran'da 5'i de Elburz eyaletinde olmak üzere 11 kişi idama mahkum edildi. İnsan hakları savunucuları ve örgütleri, 10'dan fazla kişinin daha idam cezası alabilecek suçlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

458 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Muhsin Şikari adlı 23 yaşındaki göstericiye verilen idam cezası 8 Aralık perşembe günü infaz edilmişti. Öte yandan Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, gösterilerde en az 458 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Euronews'de yer alan habere göre, New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi (CHRI) İcra Direktörü Hadi Ghaemi, "Yabancı hükümetler İran'a yönelik diplomatik ve ekonomik yaptırımları ciddi oranda arttırmadığı sürece, dünya bu katliama yeşil ışık yakacaktır." sözleriyle uluslararası toplumdan sesini yükseltmesini istedi. Uluslararası Af Örgütü, Tahran yönetiminin 22 yaşındaki Mahan Sadrat'ı "adaletsiz yargılamadan" sadece bir ay sonra "idam etmeye hazırlandığını" bildirdi. Protestolar sırasında bıçak çekmekle suçlanan Sadrat, mahkemede bu suçlamaları şiddetle reddetmişti.

Af Örgütü, Sadrat'ın, cumartesi günü Kerac kentindeki Rajai Şehr Cezaevine nakledilmesinin "infazının yakın zamanda gerçekleştirilebileceği endişelerine yol açtığını" bildirdi. Ancak gün içerisinde İran yargı makamlarından yapılan açıklamada, "kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak" suçlamasıyla idama mahkum edilen Mahan Sadrat'ın cezasının askıya alındığı bildirildi.

Öte yandan birçok ülke ve kuruluş idamların durdurulması çağrısını yapmaya devam ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN