Irak ve Lübnan yanıyor

Irak ve Lübnan yanıyor

Ortadoğu’nun iki ülkesinde halk sokakları yangın yerine çevirdi. Irak’ta göstericiler bugün taleplerine karşılık verilmemesi durumunda ülkeyi felç etme tehdidinde bulundu. Lübnan’da ise yaşanan şiddetli çatışmalarda yaralı sayısı 400’ü buldu.

KARAR DIŞ HABERLER

Aylardır gösterilere sahne olan Irak ve Lübnan’da tansiyon giderek yükseliyor. Irak’ta teknokrat hükümetini kurmak için bağımsız bir kişinin görevlendirilmesi, erken seçime gidilmesi ve gösterilerde aktivistleri öldürenlerin yargılanması talebinde bulunan göstericiler, bugünden itibaren yeni bir sürece girmeye hazırlanıyor. Ülkenin güneyindeki Vasıt vilayeti göstericileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hükümet ve partiler ağırdan alma ve ülkenin egemenliğini koruyacak ulusal bir hükümetin kurulmasını isteyen halkın iradesine saygı göstermeme konusunda ısrar ediyor. Vasıt vilayetindeki göstericiler, hükümeti kuracak bağımsız kişinin görevlendirilmesi için yetkililere pazartesi gününe (bugün)  kadar mühlet veren Zikar vilayetinin safına katılacak ve bu talepleri gerçekleşmezse gösterilerde gerilimi hiç olmadığı kadar tırmandıracak.” Göstericilerin vilayetler arasındaki ana yolları kapatacağı ve ileride açıklanacak başka yöntemlere de başvuracağı aktarılan açıklamada, diğer vilayetlerdeki göstericilere de kendilerine katılma çağrısı yapıldı. Irak’ta 1 Ekim 2019’dan bu yana altyapı yetersizliği, işsizlik, ülkenin içişlerine yönelik dış müdahale gibi çeşitli gerekçelerle hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor. 

20-01/19/1-1579466219.jpg

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ise güvenlik güçleri ile  şiddete dönüşen protesto eylemlerinde yaklaşık 400 kişi yaralandı. Lübnan’da ekonomik krize karşı 17 Ekim’de başlayan ve 13 gün sonra Başbakan Saad el-Hariri’yi istifa etmeye zorlayan protesto gösterileri, her geçen gün daha da kötüye giden ekonomiyi kurtarma hükümetinin biran önce kurulması talebiyle başkent Beyrut’un göbeğindeki Meclis binası önünde toplandı. Meclis’e açılan tüm yolların demir bariyer ve dikenli tellerle kapatılarak güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı gündüz saatlerinden itibaren “Bedel ödemeyeceğiz” sloganıyla toplanan yüzlerce protestocu, çeşitli sloganlar eşliğinde taş ve su şişeleri fırlatarak Meclis binasına açılan anayoldaki güvenlik güçlerini uzun süre tahrik etti. Daha sonra Meclis binasına yakın Şehitler Meydanı ve çevresine intikal eden protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki gerginlik, gece saatlere kadar sürdü. Ekonomik kriz nedeniyle gösterilerin başladığı 17 Ekim’den beri şiddetin ilk defa bu kadar yaşandığı olaylar sırasında Şehitler Meydanı’nda yer alan göstericilere ait bazı çadırlar ve bölgedeki bazı iş yerleri ateşe verildi.   

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN