İran lideri Reisi'den gazeteci Amanpour'a 'başörtüsü' resti: Başını ört yoksa röportaj yok

İran lideri Reisi'den gazeteci Amanpour'a 'başörtüsü' resti: Başını ört yoksa röportaj yok

İran asıllı İngiliz gazeteci Christiane Amanpour, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ABD'de yapacağı röportaj öncesi "başörtü takması, aksi halde röportajın gerçekleşmeyeceği" dayatmasıyla karşılaştı. Amanpour, daha önce röportaj yaptığı hiçbir İran cumhurbaşkanının böyle bir şey talep etmediğini ve ABD'de olduklarını söyleyerek talebi reddetti. Reisi röportajı iptal etti.

İran'da Mahsa Amini adındaki 22 yaşındaki kadının geçen hafta ahlak polisi tarafından tutuklanıp öldürülmesinin ardından başlayan protestolar gittikçe yayılıyor. Kadınların sokağa dökülüp başörtülerini yakarak rejime tepkilerini gösterdiği ülkede tansiyon yükselmeye devam ederken, dünyaca ünlü İran asıllı İngiliz gazeteci Christiane Amanpour, mevcut durumu sormak üzere İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile röportaj yapmak üzere anlaştı.

Ancak röportaj günü Reisi, bir yardımcısını görüşme yerine göndererek Amanpour'dan başörtü takmasını istedi, aksi halde röportajın gerçekleşmeyeceğini iletti. Amanpour da, daha önce röportaj yaptığı hiçbir İran cumhurbaşkanının böyle bir şey talep etmediğini söyleyerek dayatmayı kabul etmedi.

1-018.jpgİran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

'HAFTALARCA HAZIRLANDIK'

Ünlü gazeteci, yaşadıklarını sosyal medya hesabı üzerinden şöyle aktardı:

"İran'da protestolar sürüyor ve Mahsa Amini'nin geçen hafta ahlak polisi tarafından tutuklanıp öldürülmesinin ardından kadınlar başörtülerini yakıyor. İnsan hakları grupları en az 8 kişinin öldürüldüğünü söylüyor. Dün gece, Başkan Reisi'ye bunları ve daha da fazlasını sormayı planladım.

Bu, Reisi'nin ABD topraklarındaki ilk röportajı olacaktı. Haftalarca süren planlama ve sekiz saatlik çeviri ekipmanı, ışıklar ve kameralar kurulduktan sonra hazırdık ama Reisi'den iz yoktu.

'DAHA ÖNCE HİÇBİR CUMHURBAŞKANI BUNU İSTEMEMİŞTİ'

Görüşmenin başlaması gereken zamandan 40 dakika sonra bir yardımcı geldi. Reisi'nin, kutsal aylar olan Muharrem ve Safer aylarında olduğumuz için başörtüsü takmamı önerdiğini söyledi.

Kibarca reddettim. Başörtüsüyle ilgili hiçbir kanunun veya geleneğin olmadığı New York'ta olduğumuzu, daha önceki hiçbir İran cumhurbaşkanının İran dışında röportaj yaptığımda bunu talep etmediğini söyledim.

'SAYGI MESELESİ'

Yardımcı, başörtüsü takmazsam görüşmenin olmayacağını açıkça belirtti. Bunun bir "saygı meselesi" olduğunu söyleyip "İran'daki duruma" atıfta bulundu.

Ve böylece uzaklaştık. Görüşme gerçekleşmedi. İran'da protestolar devam ederken ve insanlar öldürülürken, Reisi ile konuşmak önemli bir mesele olurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN