İran’da idam sayısı artıyor: Küresel öfkeden ‘kınama dalgası’na

İran’da idam sayısı artıyor: Küresel öfkeden ‘kınama dalgası’na

İran’da aylardır devam eden ateşli protestolara katılanların davaları devam ederken, infaz edilenlerin sayısı dörde ulaştı. Protestocuların idam edilmesinin ardından İran yönetimine karşı küresel öfke artarak ‘kınama dalgası’na yol açtı.

İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin yol açtığı protestolar sırasında güvenlik güçlerinden bir kişiyi öldürdüğü iddia edilen iki kişiyi infaz ettikten sonra uluslararası alanda birçok ülke tarafından kınandı. Son infazlar, ülke çapındaki protestolarla bağlantılı olarak şimdiye kadar infaz edilenlerin sayısını ikiye katlıyor.

Mizan haber ajansında, "Ruhullah Ajamian'ın şehit olmasına yol açan suçun ana failleri Muhammad Mehdi Karami ve Seyyid Muhammad Hüseyni bu sabah asıldı" diye kaydedildi.

‘ADİL OLMAYAN YARGILAMALAR’

Birleşmiş Milletler’in insan hakları ofisinden yapılan açıklamada, "zorla itiraflara dayalı adil olmayan yargılamaların" ardından infazları kınayarak "İran'ı tüm infazları durdurmaya çağırıyoruz" diye kaydedildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly infazları kınadı ve İran'ı "kendi halkına yönelik şiddeti derhal sona erdirmeye" çağırdı. Cleverly, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran rejimi tarafından Muhammed Mehdi Karami ve Seyed Muhammed Hüseyni'nin idam edilmesi tiksindiricidir. İngiltere, ölüm cezasına her koşulda şiddetle karşı çıkıyor" diye kaydetti.

‘ŞİDDETLİ BASKININ BİR İŞARETİ’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Bu infazlar, rejimin protestoları bastırma çabasının önemli bir bileşenidir. İran'ın acımasız baskısı için hesap verebilirliği sürdürmek için ortaklarla çalışmaya devam ediyoruz" diye kaydetti.

Avrupa Birliği’nin dışişleri sorumlusu olan Josep Borrell'in sözcüsü, protestoculara yönelik ölüm cezalarının derhal kaldırılması çağrısında bulunarak, "Bu, İran makamlarının sivil gösterilere yönelik şiddetli baskısının bir başka işaretidir" dedi.

İDAM ‘KUYRUĞU’

Resmi bilgilere dayanan AFP ajansının bir haberine göre, protestoların başlangıcından bu yana mahkemeler gösterilerle bağlantılı olarak 14 kişiyi ölüm cezasına çarptırıldı. Bunlardan dördü idam edildi, diğer ikisinin cezaları yüksek mahkeme tarafından onaylandı, altısı yeni yargılama bekliyor ve diğer ikisi temyize gidebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN