İran’la Fransa arasında karikatür krizi: Büyükelçiye nota verdiler

İran’la Fransa arasında karikatür krizi: Büyükelçiye nota verdiler

Aylardır ateşli protestolarla mücadele eden İran’da yetkililer, Fransa’da bulunan bir dergide yayınlanan karikatürler nedeniyle Fransa büyükelçisini çağırdı. Tahran yönetiminin öfkesi, Charlie Hebdo dergisinin ülkenin en üst düzey yetkilisi olan Ayetullah Ali Hamaney'le alay etmesinin ardından geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Fransız dergisinde hem dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e hem de ülkenin adetlerine hakaret içeren karikatürler nedeniyle Paris'in ülkedeki büyükelçisini çağırdı. Bakanlık derginin adını vermese de, Charlie Hebdo dergisinin kastedildiği düşünülüyor.

‘FRANSA HÜKÜMETİNİN DE PAYI VAR’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, Büyükelçi Nicolas Roche'nin bakanlığa çağrıldığını söyledi. Sözcüye göre, büyükelçiye İslam'ın yanı sıra ulusal ve dini değerlerine yönelik herhangi bir hakaretin kabul edilmeyeceği iletildi.

Sözcü, Fransa'nın "ifade özgürlüğü bahanesiyle diğer ulusların ve İslam ülkelerinin kutsallıklarına hakareti haklı çıkarmaya" hakkı olmadığını ve İran'ın bu tür "iğrenç, kutsal şeylere saygısızlık ve haksız hareketlerin" sorumluluğunun Fransız hükümetinde de olduğuna inandığını da ekledi.

Kanaani, İran'ın Fransız büyükelçisine resmi bir protesto notası verirken, Roche, Tahran'ın tutumunu Paris'e ileteceğini söyledi.

‘HAMANEY’Lİ KARİKATÜR YARIŞMASI’

Diplomatik uyarı, Charlie Hebdo'nun "özgürlükleri için savaşan İranlıların mücadelesini desteklemek" amacıyla geçtiğimiz ay başlattığı bir yarışmanın parçası olarak seçilen Hamaney ile alay eden onlarca karikatür yayınlamasının ardından geldi.

Aralık ayında İran, Charlie Hebdo da dahil olmak üzere Avrupalı kişi ve kuruluşlara, ülkenin iç işlerine karıştıkları ve 22 yaşındaki Mahsa Amini adlı kadının ölümü nedeniyle son zamanlarda yaşanan şiddetli isyanları destekledikleri iddiasıyla bir dizi yaptırım uyguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN