İranlı futbolcu Vurya Gafuri tutuklandı

İranlı futbolcu Vurya Gafuri tutuklandı

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle hayatını kaybetmesiyle yaşanan protestolarla sarsılan İran'da, futbolcu Vurya Gafuri, "futbol milli takımını aşağıladığı" ve "rejim aleyhinde propaganda yaptığı" gerekçesiyle tutuklandı.

İran'da futbolcu Vurya Gafuri, takımı Huzistan Fulad ile antrenmanının ardından gözaltına alındı. Daha sonra Gafuri, "futbol milli takımını aşağılama" ve "rejim aleyhinde propaganda yapma" suçlamalarıyla tutuklandı.

İran'ın Kürdistan eyaletinin yönetim merkezi Senendec doğumlu 35 yaşındaki futbolcu, yakın zamanda 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "uygunsuz başörtüsü taktığı" gerekçesiyle gözaltında tutulduğu sırada hayatını kaybetmesinin ardından ailesine baş sağlığı dilemişti.

Erkeklerin futbol maçlarına kadın seyircilerin katılmasını yasaklayan yasayı ve İran'ın Batı'nın yaptırımlarına uğramasına neden olan çatışmacı dış politikayı sıkça eleştiren futbolcu, son günlerde hükümetin, batı Kürdistan bölgesindeki protestolara yönelik şiddetli baskılarına son vermesi çağrısında da bulunmuştu.

Ülkenin en ünlü takımı olan İstiklal’in eski kaptanı da olan futbolcu, yetkilileri defalarca eleştirmesi nedeniyle temmuz ayında takımdan ayrılmak zorunda kalmıştı.

İRAN'DAKİ GÖSTERİLER

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan, olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılıyor ancak ölü sayısı hakkında net bir bilgi verilmiyor. Bununla birlikte Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise en son 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerde 416 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında yaklaşık 60 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN