İsrail'de halk böyle haykırdı: 'Netanyahu’yu verip esirleri geri alalım'

İsrail'de halk böyle haykırdı: 'Netanyahu’yu verip esirleri geri alalım'

İsrail'de Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana Tel Aviv kentinde en geniş çaplı protesto gerçekleşti. Yüz binlerce kişinin katıldığı eylemde bir kez daha Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması ve erken seçimlerin yapılması talep edildi. Gözaltıların olduğu eylemde; protestocular, "Netanyahu, senin hükümetin cehennemden gelme, Netanyahu’yu verip esirleri geri alalım" sloganları attı.

Tel Aviv kentinde, rehine yakınlarının düzenlediği gösteriye 120 bin kişi katıldı. Erken seçim talebiyle Ayalon Caddesi'ni trafiğe kapatan bir diğer eylemci gruptan altı kişi gözaltına alındı."İntikam zafer değildir" yazılı dövizleri taşıyan göstericiler, "Netanyahu, senin hükümetin cehennemden gelme", "Ancak Netanyahu olmadan kazanabiliriz" ve "Netanyahu’yu verip esirleri geri alalım", "Hemen erken seçim istiyoruz" ve "Utan" sloganları attı.

İsrail’in Tel Aviv kentinde 7 Ekim’deki saldırıların 100’üncü günü dolayısıyla Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu tarafından 24 saatlik bir protesto gösterisi başlatıldı. Rehine yakınlarının da aralarında olduğu 120 bin kişinin katıldığı bu gösterinin yanı sıra, İsrail Başbakanı Netanyahu ve hükümetine karşı da protesto gösterisi düzenlendi. Forum, erken seçim talebi yapılan bu protestoyla bağlantısı olmadığını ifade ederken, hükümet karşıtı protestolarda altı kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

gazze2.webp

Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu tarafından düzenlenen eylemde, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları tarafından rehin alınan kişilerin 100 gündür Gazze'de esir tutulduğu vurgulandı ve İsrail hükümetinden kabine toplantısını Tel Aviv’in ‘Rehine Meydanı’nda yapması talep edildi.

Bu gösteri sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gönderdiği video mesaj da izletildi. Elinde “Onları Evlerine Geri Getirin” yazılı bir tişört olan Macron, rehine ailelerinin rehinelerin evlerine döndürülmesi konusunda kendisine güvenebileceklerini söyledi. Eylemde konuşan ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew de “Sizin yanınızdayım. Başkan Joe Biden ve ABD geri kalan tüm rehineleri geri getirmeye kararlı” dedi.

Öldürülen rehine Tamir Adar’ın annesi Yael Adar ise yaptığı açıklamada, İsrail hükümetini ‘uyanmaya’ çağırdı. “Geçen her gün hayatta kalanları tehlikeye atıyor” diye konuşan Adar, “İsrail hükümeti; uyanın. Tek işiniz onları geri getirmek” ifadelerini kullandı. “Unutmayacağım ve affetmeyeceğim” diye konuşan Adar, “İsrail hükümeti; gözetiminiz altında olanlar sizin sorumluluğunuzdadır” ifadesini kullandı.

israil-gazze.jpg

Öte yandan, bu eylemle eş zamanlı olarak Netanyahu ve hükümet karşıtları da protesto gösterisi yaptı. Eylemciler Tel Aviv’deki Ayalon Caddesi'ni trafiğe kapattı. İsrail polisinden yapılan açıklamaya göre, altı kişi ‘düzeni bozma’ şüphesiyle gözaltına alındı. Polis, protestocuların kapatılan yoldan uzaklaştırıldığını açıkladı.

Netanyahu karşıtı gösteriye Gazze’ye yönelik saldırılara karşı çıkan ve ateşkes talep eden bir grup da destek verdi. Savaş karşıtı bu göstericilerden Cindy Anna, İsrail’in Gazze’de katliam yaptığı yönündeki eleştirilere katıldığını söyledi. Anna, "Bu sorunun (İsrail-Filistin meselesi) askeri bir çözümü yok. Hamas 7 Ekim’de katliam yaptı. Savaş (Gazze’deki İsrailli) esirleri geri getiremez. Müzakere ederek barışa ulaşmalıyız" dedi. Savaş karşıtı yaklaşık üç yüz kişilik grup daha sonra buradan ayrılarak başka bir noktada eylemlerine devam etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN