Japon ordusundaki cinsel saldırıda eski askerler suçlu bulundu

Japon ordusundaki cinsel saldırıda eski askerler suçlu bulundu

Görevden alınan üç eski Japon asker, 2021 yılında meslektaşları Rina Gonoi'ye cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulundu. Gonoi isimli asker, Ağustos 2021’de üç erkek asker tarafından cinsel saldırıya uğradığı ihbarında bulunmuştu.

Japonya’da bir mahkeme, üç eski erkek askeri, bir kadın meslektaşlarına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu buldu. Askerlerin her birine ertelenmiş 2 yıl ceza verildi.

24 yaşındaki Rina Gonoi isimli asker, Ağustos 2021’de üç erkek asker tarafından cinsel saldırıya uğradığı ihbarında bulunmuştu. Fakat bu, ordu nezdinde karşılık bulmamıştı. 2022'de hikayesini YouTube’a çekip koyan Gonoi, uluslararası toplumda dikkatleri üzerine çekmişti. Ardından, Fukuşima savcıları Shutaro Shibuya, Akito Sekine ve Yusuke Kimezawa isimli üç asker hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

DAVA DELİL YETERSİZLİĞİNDEN DÜŞTÜ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Gonoi, Ağustos 2021'de dağdaki bir eğitim tatbikatı sırasında gerçekleşen cinsel saldırı olayını üstlerine bildirse de şahit bulamadığı için şikayeti reddedilmişti. Daha sonra, üç erkek Kara Savunma Kuvvetleri (GSDF) polis birimi tarafından uygunsuz saldırı şüphesiyle savcılığa sevk edilmişti. Ama dava delil yetersizliğinden düşmüştü.

Gonoi, başına gelenleri YouTube'da paylaştığında hikayesi, ülkenin ve medyanın dikkatini çeken nadir vakalardan biri oldu. Gonoi, hem orduda hem de başka yerlerde cinsel şiddete uğramış kadın ve erkeklerin de hikayelerini kendisiyle paylaştığını söyledi. Ayrıca Savunma Bakanlığı'ndan soruşturma talep eden dilekçesine 100 binden fazla imza topladı.

100'DEN FAZLA TACİZ ŞİKAYETİ DAHA TESPİT EDİLDİ

Gonoi'nin davasının kamuoyunda yarattığı ilgi, orduyu bir iç soruşturmaya yöneltti. Aralık 2022'de beş asker görevden alındı ve birlik komutanı altı aylığına görevden uzaklaştırıldı.

Yetkililere göre, Japonya Savunma Bakanlığı genelinde nadiren yürütülen soruşturmada 100'den fazla taciz şikâyeti daha tespit edildi. Bakanlık ayrıca Gonoi'den özür diledi.

Bu yılın başlarında, Gonoi beş fail ve Japon hükümeti aleyhine bir hukuk davası açarak, psikolojik sıkıntıya neden oldukları için erkeklerden 5,5 milyon yen (40 bin dolar) ve istismarı önlemediği için devletten ek olarak 2 milyon yen tazminat talep etti. Gonoi, 2023 BBC 100 Kadın Listesi'nde de yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN