Katliamın 24'üncü günü: İsrail Gazze'yi yok ediyor

Katliamın 24'üncü günü: İsrail Gazze'yi yok ediyor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının 24'üncü gününe girilirken, askeri güçler şiddeti daha da artırıp gece boyu kente bomba yağdırdı. Gazze'de son üç haftada öldürülen çocuk sayısının 2019’dan bu yana çatışma bölgelerinde öldürülen çocuk sayısını aşarak 3 bin 457’ye ulaştığı bildirildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni yoğun bombardımanlara tutarak yerle bir ettiği savaş 24'üncü gününe girdi. İsrail, boşaltılması için direttiği, 12 bin kişinin sığındığı Kudüs Hastanesi'ni gece boyu bombaladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de, Hizbullah hedeflerini ve Suriye'yi vurdu.

Dün Refah Sınıf Kapısı'ndan 33 yardım kamyonunun daha geçişine izin verilirken, bu, çatışmaların başlamasından bu yana bir günde geçiş yapan en fazla yardım kamyonu sayısı olarak kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Benjamin Netanyahu ile telefonda görüştüğü belirtildi. Biden ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile de İsrail ve Gazze hakkında görüştü.

Save the Children'ın yaptığı açıklamada, Gazze'de son üç haftada öldürülen çocuk sayısının 2019'dan bu yana savaş bölgelerinde öldürülen yıllık çocuk sayısını aşarak 3 bin 457’ye ulaştığını bildirdi. Açıklamada, "Gazze'de kayıp olduğu bildirilen bin çocuğun daha enkaz altında olduğu varsayılırsa, ölü sayısının çok daha yüksek olması muhtemeldir" ifadeleri yer aldı.

1-006.jpg

Savaşın 24. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

15.09: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki Ez-Zeytun Mahallesi'nin doğusuna giren İsrail'e ait iki askeri aracın hedef alındığını duyurdu.

14.56: Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, iki devletli çözümle sonuçlanacak bir sürece dönmeden Filistin yönetiminin Gazze konusunda İsrail'le işbirliği yapmayacağını söyledi.

14.11: Gazze Şeridi'ndeki hükümet, Gazze kent merkezinin yakınlarına kadar giren İsrail ordusuna ait araçların kentten geri çekildiğini duyurdu.

13.49: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 301 artarak 8 bin 306'ya yükseldiğini açıkladı. Ölenlerin 3 bin 457'sinin çocuk, 2 bin 236'sının kadın olduğu bildirildi.

13.40: Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne 18 bin tondan fazla patlayıcı atıldığını bildirdi.

12.37: Filistin Kızılayı, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bir ambulansı hedef aldığını ve aracın kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

amn.jpg

12.17: Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, Gazze ile Mısır sınırına gitti. Refah Sınır Kapısı’nın hemen dışında bir açıklama yapan Khan, Gazze’deki insani duruma dikkat çekti. Gazze ve İsrail’i ziyaret ederek yaşananları incelemek istediğini söyledi.

11.27: İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli ailelerin yaşadığı evlere düzenlediği saldırılarda en az 14 kişinin daha öldürüldüğü belirtildi.

10.53: Şam yönetimi, İsrail'in, Suriye'nin güneyindeki Dera iline hava saldırısı düzenlediğini ileri sürdü.

10.36: Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA), Gazze’deki son durumu paylaştığı raporda, Shifa ve Al-Quds hastanelerinin çevresinin bombalandığı, hasta ve sağlık görevlilerinin dışında 117 bin kişinin hastanelere sığındığı belirtildi.

10.10: İsrail ordusu, askerlerin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde "kara operasyonlarını genişletmeye" devam ettiğini duyurdu.

10.04: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme planlarının olmadığını açıkladı.

09.56: İsrail'in kuzeyinde bir İsrail askerinin öldüğü, 2 askerin ise ağır şekilde yaralandığı bildirildi.

09.54: İsrail Hava Kuvvetleri, son 24 saatte 600 hedefi vurduğunu açıkladı: Vurulan yerler arasında Ezher Üniversitesi bölgesi de bulunuyor.

09.13: İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, skandal bir açıklamaya imza atarak, uluslararası topluma Birleşmiş Milletler’e (BM) fon sağlamayı durdurma çağrısında bulundu.

09.06: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında 4 Filistinli öldürüldü, 5 Filistinli yaralandı.

07.20: İsrail ordusuna bağlı savaş uçaklarının, topçular ve savaş gemileri, kuzey kesimleri başta olmak üzere Gazze Şeridi'ni gece boyunca bombaladığı bildirildi.

06.33: İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 12 bin kişinin sığındığı Kudüs Hastanesi'nin çevresindeki yerleri gece boyunca bombaladı.

05.16: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazeteci sayısının 35 olduğu duyuruldu.

04.49: İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Lübnan sınırı yakınında İsrail güçleriyle çıkan silahlı çatışmada iki üyesinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

03.33: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

02.56: Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin, İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırılar sebebiyle hasar gördüğü belirtildi.

02.40: Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Filistinlilerin terörist olmadıklarını, vatanlarını savunduklarını ve Gazze'de yaşananların tam bir savaş suçu olduğunu belirtti.

01.48: Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Lübnan-İsrail sınırında Reuters kameramanı İssam Abdullah'ın öldüğü olaya ilişkin balistik analizin, İsrail yönünden kasıtlı saldırı yapıldığını ortaya koyduğunu duyurdu.

01.15: İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'ın elindeki esir sayısının 239 olduğunu açıkladı.

00.38: Hollanda'da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi ve askeri harekatta itidalli davranılması çağrısında bulundu.

00.25: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrail ve Filistin'deki gelişmeler ve NATO'nun genişleme süreci hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

00.07: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin korunmasının önemine ve bölgeye insani yardım akışının artırılmasına dikkati çekti.

00.05: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü Ahmed el-Manzari, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de "sağlık hizmetlerine erişim ve onurlu yaşam hakkının neredeyse imkansız" olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN