Kölelerin odasında fare ve sıçan kalıntıları bulundu: Antik dönemde ‘sosyal statü’ gözler önünde

Kölelerin odasında fare ve sıçan kalıntıları bulundu: Antik dönemde ‘sosyal statü’ gözler önünde

İtalya’nın Pompeii kenti yakınlarında çalışmalarını sürdüren arkeologlar, antik döneme ilişkin önemli birçok bilgi sunan bölgede köleler tarafından kullanılan yatak odasını ortaya çıkardı. Odada fare ve sıçan kalıntılarına rastlanırken, keşfin dönemin sosyal statüsüne ışık tutması bekleniyor.

İtalya'da arkeologlar Pompeii yakınlarında köleler tarafından kullanılan bir yatak odası kalıntılarını ortaya çıkardı. Odada fare ve sıçan kalıntıları dikkat çekerken, herhangi bir kilit veya zincire rastlanmadı.

Bilim insanları, Napoli kenti yakınlarındaki arkeolojik kalıntı sahası Pompeii çevresindeki bir alanda köleler tarafından kullanıldığı neredeyse kesin olan küçük bir yatak odası keşfetti. Oda, yaklaşık iki bin yıl önce Vezüv Yanardağı'nın volkanik patlamasıyla yerle bir olan Pompeii surlarının 600 metre kadar kuzeyindeki Civita Giuliana villasında bulundu. Söz konusu keşfin kölelerin antik dünyadaki sosyal statüsüne ışık tutması bekleniyor.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, odada, yalnızca birinde şilte bulunan iki yatak, iki küçük dolap ve içinde iki fare ve bir sıçanın kalıntılarının bulunduğu bir dizi çömlek ve seramik kap bulunuyordu. İtalya Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu ayrıntılar, o dönemde toplumun alt kademelerinin içinde yaşadığı güvencesizlik ve kötü hijyen koşullarının bir kez daha altını çiziyor" dendi.

‘KONTROL İÇİN ZİNCİRE GEREK YOKTU’

Odada kalanları tutmak için herhangi bir ızgara, kilit ya da zincir izine rastlamazken, Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, "Görünüşe göre toplumsal kontrol, fiziksel engeller ve kısıtlamalardan ziyade, öncelikle hizmetkarlığın iç organizasyonu yoluyla uygulanıyordu" dedi.

İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano yaptığı açıklamada koruma ve araştırma çalışmalarının devam edeceğini söyleyerek "O dönemin maddi koşulları ve sosyal organizasyonu hakkında öğrendiklerimiz, tarihi ve arkeolojik çalışmalar için yeni ufuklar açıyor" diye ekledi.

POMPEİİ’DE NE OLDU?

Pompeii ve çevresindeki kırsal alan, Vezüv Yanardağı'nın Milattan Sonra 79 yılında patlamasıyla volkanik kül altında kalmış ve Avrupa'nın en büyük yanardağlarından birinin altında yaşadıklarını bilmeyen binlerce Romalı ölmüştü. Patlama, şehri kalın bir kül tabakası altına gömmüş, sakinlerinin ve binalarının çoğu bu sayede korunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN