Komşu polisinin karnesinde şiddete ‘tam puan’: Romanlar zulüm görüyor

Komşu polisinin karnesinde şiddete ‘tam puan’: Romanlar zulüm görüyor

Dünyanın her yerinde önyargı ve ayrımcılığa maruz kalan Romanlar Yunanistan'da polis şiddetine karşı ayağa kalktı. 16 yaşındaki çocuğun başından vurulması ile hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar büyüdü. Son yıllarda artan şiddet olayları Yunanistan'ın Romanlara karşı korkunç tutumunu ortaya koydu...

Yunanistan’da yaşayan Roman vatandaşları polis şiddetinden muzdarip. Son yıllarda artan vakalar durumun ciddiyetini ortaya koyarken, Roman vatandaşları sokaklarda hakkını arıyor. Geçen hafta, polis tarafından kafasından vurulan Roman çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından yeniden gündeme gelen polis şiddeti, Yunan basınında geniş yer kapladı.

Yunan Romanlar Panhelen Konfederasyonu Başkanı Vassilis Pantzos, Yunan Romanlarının çoğunluğunun "dışlanmışlıktan ve sefalet içinde yaşamaktan" muzdarip olduğunu ve "sayısız önyargı ve ırkçılıkla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Neredeyse 11 milyon nüfusu olan Yunanistan'da tahminen 170 bin ila 300 bin arasında bir sayıda Roman yaşıyor.

DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Yunanistan'daki Roman topluluğu üyeleri ve insan hakları aktivistleri sık sık Yunan makamlarını Roman bireylere karşı ayrımcılık yapmakla suçluyorlar. Son yıllarda çok sayıda Roman erkek, iddiaya göre yasayı ihlal ettikleri için tutuklanmaktan kaçmaya çalışırken polisle girdikleri çatışmalar sırasında ölümcül şekilde vuruldu veya yaralandı.

2021 yılının ekim ayında, başkent Atina'nın batısında 20 yaşındaki bir Roman, çalıntı bir araçla kaçarken polis tarafından vurularak öldürüldü. Olaya karışan yedi polis memuru, cinayetten ve takip sırasında yaralanan 16 yaşındaki bir çocuğu öldürmeye teşebbüsten tutuksuz yargılanıyor.

Pantzos, bu yılın başlarında, Atina'nın batısındaki Menidi'deki Roman topluluğundan 44 yaşındaki bir kişinin, bir klima çalmaya çalıştığı iddiasıyla bir polis memuruyla beraber iki kişi tarafından dövülerek öldürüldüğünü söyledi.

Ocak ayında, Yunanistan'ın orta kesimlerindeki Volos'ta bir polis memuru, ehliyetsiz bir arabanın içindeki bir grup Roman gence ateş etti. En son olay, geçtiğimiz hafta bir benzinlikten para vermeden kaçan 16 yaşındaki bir polis tarafından başından vurulmasıyla gerçekleşti. Yoğun bakıma alınan çocuk yaşam mücadelesini kaybetti.

ROMAN VATANDAŞLARI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Protestoları ateşleyen olayın ardından konuşan Pantzos, "Bu, toplumumuzda bir yıl içinde türünün dördüncü örneği olan trajik olay" dedi. En son polis şiddetinden sonra Roman protestocular, Selanik yakınlarındaki bir otoyola barikatlar kurdu ve lastikleri ateşe verdi. Ayrıca, protestocular başkent Atina’ya giden bir otoyolu kapattı. İtfaiye, Atina'da Ano Liosia semtinde bir otobüsün ve bir lastik dükkanının ateşe verildiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN