Küresel ekonomiye 'Husi' darbesi: Rota değişikliği fiyatları artırdı

Küresel ekonomiye 'Husi' darbesi: Rota değişikliği fiyatları artırdı

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları sürerken, özellikle ticari gemilerin hedef alınmasıyla uluslararası konteyner taşımacılık şirketleri rotayı Ümit Burnu’na çevirdi. Rota değişikliği nakliye, sigorta, üretim maliyetleri ve yakıt fiyatlarının iki katına çıkmasına, küresel petrol ve gaz fiyatlarının artmasına neden olabilir.

Yemen'deki Husilerin ticaret gemilerine yönelik saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve küresel ticaretin yüzde 12'sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı'ndan geçişlerde tehlike yarattı. Saldırıların ardından küresel nakliye firmaları, Kızıldeniz’e girmemek için rotalarını Ümit Burnu'na çevirdi. Firmaların bu kararları sonrası Kızıldeniz'deki gemi trafiğinde 16 Aralık 2023 itibarıyla hızla düşüş görüldü.

TRT Haber'den Selami Kökçam'ın haberine göre; gemilerin rotasının Afrika'nın güneyindeki Ümit Burnu'na yönlendirilmesi, seyahat süresinin 10-14 gün üzerinde uzaması ve 4 bin deniz mili (6 bin 500 kilometre) daha fazla yol kat edilmesine neden oluyor. Bu şekilde daha uzun bir yolculuk, yaklaşık bir milyon dolarlık ekstra yakıt maliyeti oluştururken sigorta masrafları ve teslimat süresi de artıyor. Bu durum; nakliye, sigorta, üretim maliyetleri ve yakıt fiyatlarının iki katına çıkmasına, küresel petrol ve gaz fiyatlarının artmasına ve dolayısıyla küresel emtia fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

PANDEMİDEN DAHA KÖTÜ

Bu süreçte Süveyş Kanalı İdaresi'nin günlük kaybı 28 milyon dolara ulaştı. Bir haftadalık ise kayıp ise yaklaşık 200 milyon dolar oldu. Kızıldeniz'deki sorunlar, şu ana kadar küresel tedarik zincirlerini pandemi döneminden daha fazla zarara uğrattı. Zira koronavirüs salgını sırasında, nakliye sıkışıklığının en kötü olduğu dönemde dahi maliyet 20 bin dolar civarlarında kalmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN