Litvanya Belarus ile 2 sınır kapısını daha kapatacak

Litvanya Belarus ile 2 sınır kapısını daha kapatacak

Litvanya Ağustos 2023'te de altı sınır kapısından ikisini kapatma kararınına yeni bir kısıtlam daha getirdi. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Belarus sınırındaki Lavoriskes ve Raigardas kontrol noktalarının 1 Mart'tan itibaren kapatılacağı duyuruldu.

Litvanya yaptığı açıklamada, Belarus sınırındaki Lavoriskes ve Raigardas kontrol noktalarını 1 Mart'tan itibaren kapatacağını duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Litvanya Ağustos 2023'te de altı sınır kapısından ikisini kapatmıştı. Yeni duyuru Litvanya-Belarus sınırında yalnızca iki kontrol noktasının (Myadininkai ve Shalchyninkai) açık kalacağı anlamına geliyor.

"ZAMANINDA VE GEREKLİ BİR KARAR"

Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite kararı "zamanında ve gerekli" olarak nitelendirirken, "Akışları kontrol etmek, kaçakçılığı önlemek, uluslararası yaptırımları sağlamak ve trafik güvenliği risklerini azaltmak için büyük kaynaklara ihtiyaç var" dedi.

Bilotaite açıklamasında ayrıca, "Bu karar aynı zamanda Belarus istihbarat ve güvenlik servislerinin Litvanya ve vatandaşlarımıza yönelik artan faaliyetleriyle bağlantılı riskler tarafından da belirlendi" ifadesini kullandı.

Hükümet, geri kalan iki geçiş noktasında yayaların ve bisikletlilerin geçişinin yasaklanması da dahil olmak üzere sınırda ek kısıtlamalar duyurdu. Biri Belarus sınırında ve diğeri Rusya'nın Kaliningrad Oblastı sınırında olmak üzere iki demiryolu kontrol noktasında yolcuların binip inmesi de Devlet Sınır Güvenlik Teşkilatı'nın kararıyla belirli durumlar dışında yasaklanmıştır.

BALTIK ÜLKELERİ TEYAKKUZDA

Litvanya ayrıca uluslararası otobüs taşımacılığı sağlayan Litvanyalı ve Belaruslu taşıyıcılara verdiği izin sayısını da yüzde 50 azaltacak.

Rusya'nın Ukrayna'yı tam kapsamlı işgaline başlamasından bu yana Baltık ülkeleri arasında Belarus ve Rusya'dan gelecek saldırı korkuları yoğunlaşt. Litvanya, Letonya ve Estonya 19 Ocak'ta Belarus ve Rusya ile doğu sınırını güçlendirmek için Baltık savunma hattı inşa etme planını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN