Milletin evladı kimlere emanet

Milletin evladı kimlere emanet

Biricik kızını KYK yurdundaki asansör faciasında kaybeden babanın ‘Çocuğumu devlete emanet ettim ama 25 gün bile bakamadılar’ sözleri büyük acının en vahim boyutunu öne çıkardı. Mühendisler Odası ‘Denetimde liyakat yok’ dedi. Sinop yurt müdürünün protestocu öğrencilere ‘Korkuyorsanız binmeyin’ demesi ise milletin güvenip evlatlarını emanet ettiği kurumların ne halde olduğunu gösterdi.

MERVE ŞİŞMAN

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Kredi Yurtlar Kurumu Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansörün düşmesi sonucu üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın (22) hayatını kaybetmesi infial yarattı. Ortaya çıkan ihmaller felaketin göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Baba Akın Ertaş’ın “İhmal sonucu olduğu için yaralıyız. Devlete olan inancımı kaybettim” sözleriyle feryat etmesi ‘Bakımsız halde daha kaç yurt var’ sorusuna yol açtı.

ÖNLEM ALMASI GEREKEN MÜDÜR ‘KORKAN BİNMESİN’ DİYOR

Zeren’in ölümünün ardından Türkiye’nin dört bir yanındaki yurtlarda kalan öğrenciler protesto eylemleri yaptı. Sinop Seyyid İbrahim Bilal KYK yurdunda müdürün “Korkuyorsanız asansöre binmeyin” sözleri ise felakete boyut kattı. ‘Önlem alması gereken kişi bunu nasıl söyler’ tepkileri yükseldi. Aydın’daki soruşturmada asansör bakımını yapan firma yetkilisi gözaltına alınırken ‘Tüm sorumlulardan hesap sorulsun’ çağrıları yapıldı.

KUSURU OLAN HERKES HESAP VERMELİ

Isparta yurt müdürünün ‘Korkan asansöre binmesin’ sözlerine sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu “Bu kibir, bu küstahlık bir evladımızın canına mal oldu” dedi. CHP lideri “Zeren kızımızın ölümünden kim sorumluysa; kimin kusuru, ihmali, beceriksizliği varsa hepsi hesap verecek. Hiçbir makam bu ülkenin evlatlarından büyük değil” ifadesini kullandı.

MÜHENDİSLER DENETİMDE DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu denetimdeki eksikliklere dikkat çekti:

Öğrenciler bakım için başvuru yapmasına rağmen talep dikkate alınmıyor. Burada yönetim birinci derecede sorumlu.

Asansör denetiminde TMMOB ve bazı idareler tamamen devre dışı bırakıldı. Kazaya yol açacak koşullar daha da yaygınlaştı.

Vali ‘15 kişilik asansöre 16 kişi bindi’ açıklamasıyla sorumluluktan kaçıyor. Bu fiilen mümkün değil.

2810krt01a-tum.jpg

Aydın’da kaldığı KYK yurdunun arızalanan asansöründe duvarla asansör arasına sıkışan 22 yaşındaki Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi sonrası yurttaki asansörlerin bakımını üstlenen firma sahibi M.B. gözaltına alındı. M.B., jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

DEVLET BENİM ÇOCUĞUMA 25 GÜN BAKAMADI

Haberi alan genç kızın ailesi Aydın’a geldi. Kızlarının ölüm haberini alan anne Ertaş, fenalık geçirerek ADÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Baba Akın Ertaş kendilerini ziyaret eden Aydın Valisi Yakup Canbolat’a “İhmal sonucu olduğu için yaralıyız. Devlete olan inancımı kaybettim şu anda. Ama ben 47 sene sonra ilk defa çocuğumu devlete emanet ettim. Ama devlet benim çocuğuma 25 gün bakamadı” dedi.

SİNOP KYK MÜDÜRÜ’NE TEPKİ

Zeren Ertaş’ın ölümü Türkiye genelinde KYK yurtlarında kalan öğrencilerin tepkisine neden oldu. Sinop Seyyid İbrahim Bilal KYK yurdundaki kız öğrenciler de olayı protesto ederlerdendi. Öğrencileri sakinleştirmek isteyen yurt müdürü “Korkuyorsan binme o zaman asansöre” derken öğrenciler bu sözlere tepki gösterdi. Yaşanan olay Zeren’in memleketi Bursa’da da protesto edildi. Nilüfer ilçesi Görükle Mahallesi’nde bulunan KYK yurtlarının bahçesinde toplanan öğrenciler ‘Ölmeye değil okumaya geldik’ diye sloganlar atarak olaya tepki gösterdi.

MÜHENDİSLER ODASI DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Kamuoyunda infial yaratan olayla birlikte asansör bakımları yeniden gündeme geldi. KARAR’a konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, asansör bakım ve işletmesinde Makine Mühendisleri Odası’nın tamamen devre dışı bırakıldığını savundu. Hükümetin baştan itibaren TMMOB’nin denetim yetkisine olumsuz baktığının bilindiğini belirten Eyüp Muhcu, “Mimar ve Mühendis Odaları’nın mesleki denetim yetkileri süreç içerisinde geçersiz kılınmaya çalışıldı. Yeni protokoller yapılmadı” dedi.

‘BU KİBİR ZEREN’İ HAYATTAN KOPARDI’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asansör faciasına ilişkin skandal sözler sarf eden Sinop Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu’nun müdürüne tepki gösterdi. Müdürün “Korkuyorsan, çakılacağını düşünüyorsan binme o zaman asansöre” dediği anların görüntüsünü alıntılayan Kılıçdaroğlu, “Bu kibir, bu küstahlık bir evladımızın canına mal oldu. Zeren kızımızın ölümünden kim sorumluysa; kimin kusuru, ihmali, beceriksizliği varsa hepsi hesap verecek. Hiç kimse ve hiçbir makam, bu ülkenin güzel evlatlarından büyük değildir” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN