Mısırlı yetkililer duyurdu: Soykırım sanığı İsrail Gazze'de mola peşinde

Mısırlı yetkililer duyurdu:  Soykırım sanığı İsrail Gazze'de mola peşinde

Uluslararası Adalet Divan’ında soykırım işlediği hukuken tescillenen İsrail, dünyadan da gelen baskı ile Hamas’la yeni bir mola vermek için görüşmelerini sürdürüyor. Esir takası ve ateşkes niteliği taşıyacak ‘mola’nın ilk aşamada 2 ay sürebileceği belirtilmişti. Ancak ABD basını Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde, ‘mola’nın 4 ay bile sürebileceği belirtildi. İsrail daha önce ilan edilen 6 günlük insani ara sonrası saldırılarını daha da şiddetlendirmişti.

Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik soykırım suçlamaları sonrası, İsrail ve Hamas arasında yeni bir ateşkes için görüşmeler devam ediyor. İsrail, dünya genelinden gelen baskılar neticesinde Hamas ile mola vermek için müzakerelerini sürdürüyor. İlk etapta iki ay sürebileceği düşünülen bu mola, ABD basınına göre Mısırlı yetkililerin açıklamalarına dayanarak dört aya kadar uzayabilir.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, ateşkes ve esir takası görüşmelerinin olumlu ilerlediği belirtildi. İsrailli yetkililer, taraflar arasındaki farklılıkların yakın zamanda yapılacak ek toplantılarda ele alınacağını ifade ettiler. İsrail devlet televizyonu KAN, bazı esirlerin iki aylık çatışma arasında serbest bırakılmasının müzakere edildiğini duyurdu.

Hamas'ın, kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi şartını sunduğu belirtiliyor. İsrail ordusunun verilerine göre, Gazze Şeridi'nde hâlen 136 İsrailli esir bulunmakta.

Öte yandan, The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde, dört ay sürecek bir ateşkes teklifinin arabulucu ülkeler tarafından İsrail ve Hamas'a sunulduğunu bildirdi. Bu teklifin ilk aşamasında altı haftalık bir mola ve İsrail tarafından önemli sayıda Filistinli mahkumun serbest bırakılması, Gazze'ye insani yardımların artırılması öngörülüyor. İkinci aşamada, Hamas'ın İsrailli kadın ve erkek esir askerleri serbest bırakması ve Gazze'de ölenlerin cenazelerinin İsrail'e teslim edilmesi planlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN