'Ölümcül virüs' tedirginliği! Koronavirüs nasıl engellenir?

'Ölümcül virüs' tedirginliği! Koronavirüs nasıl engellenir?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlıca yayılan yeni tip koronavirüs salgını ile ilgili bilanço ağırlaşırken, dünya genelinde de tedirginlik devam ediyor. Çin dışında Tayvan, Fransa, Hong Kong, Filipinler ve Japonya'da şu ana kadar 5 kişi koronavirüs nedeniyle can verdi. Peki, koronavirüs nasıl engellenir? İşte 5 madde 'ölümcül virüs' ile ilgili dikkat çeken detaylar...

Pekin yönetimi, 'Kovid-19' adı verilen hastalığa neden olan koronavirüs vakalarının artış hızında yavaşlama olduğunu açıklamasına karşın dünya genelinde yarattığı risk sona ermiş değil.

Çin'de şu ana kadar 68 bin kişide koronavirüs tespit edildi, bin 665 kişi de hayatını kaybetti.

Peki, koronavirüs nasıl engellenir? İşte BBC Türkçe'nin haberine göre 5 madde 'ölümcül virüs' ile ilgili dikkat çeken detaylar...

VİRÜSE YAKALANMA RİSKİ NEDİR?

Bu, her şeyden önce dünyanın neresinde yaşadığınıza bağlı olarak değişiyor.

Çin dışında 30'a yakın ülkede, 500'den fazla kişide de yeni koronavirüs görüldü. Tayvan, Fransa, Hong Kong, Filipinler ve Japonya'da şu ana kadar 5 kişi koronavirüs nedeniyle can verdi.

Ayrıca uzmanlar, son dönemde seyahat edenlerin risk altında olabileceği ve maske takmak, elleri sık sık yıkamak gibi önlemler alınması gerektiği uyarısı yapıyor.

Çin de yayılmasını engellemek için virüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinde bir dizi önlem aldı.

YENİ VİRÜS NE KADAR ÖLÜMCÜL?

Diğer salgınlarla kıyaslandığında ölüme yol açma oranı çok yüksek değil. Örneğin, grip nedeniyle her yıl dünyada yarım milyon insan hayatını kaybediyor.

Son veriler, yeni koronavirüse yakalanan her 100 kişiden birinin öldüğünü gösteriyor. Bu, 2003'te yakalanan her 10 kişiden birinin yaşamını yitirdiği SARS salgınından daha az ölümcül olduğunu ortaya koyuyor.

Yeni koronavirüsün yol açtığı ölüm oranları salgının ilerlemesi halinde değişiklik gösterebilir.

KORONAVİRÜS NE KADAR BULAŞICI?

SARS salgını sırasında virüsü yakalananlarda hastalık belirtileri çok hızlı bir şekilde ortaya çıkmıştı.

Bu da hastaların daha çabuk karantinaya alınmasını sağlamıştı.

Ama yeni koronavirüsün bulaşma davranışı farklı. Çoğu kişide öksürük ve ateş gibi hafif belirtilerle ortaya çıkıyor. Yani hemen hastaneye gitmeyi gerektirecek belirtiler olmayabiliyor. Bu da tespit edilmeden virüsü yaymaya devam edebileceklerini gösteriyor.

VİRÜSTEN NASIL KORUNURUM?

Şu anda koronavirüs öksürük ve hapşırma yoluyla yayılıyor. Henüz test aşamasına gelmiş başarılı bir aşı geliştirilmiş değil.

Doktorlar sık sık ellerin yıkanmasını öneriyor. Uzmanlar, özellikle toplu taşıma, ofis ortamı gibi kalabalık yerlerde zaman geçirenlerin virüs kapma riskini azaltmak için kişisel hijyene ayrıca önem göstermesi gerektiğini vurguluyor.

MASKE TAKILMALI MI?

Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla birlikte artan talep nedeniyle dünyadaki maske stokları bitme noktasına geldi.

Ancak maskenin etkisi tartışmalı konulardan biri. Çoğu yüz maskesi virüsten tam korunmayı sağlamıyor. Ama virüsü taşıyan kişinin maske takması bulaşma riskini azaltabiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN