Orman yangınına keçiyle önlem

Orman yangınına keçiyle önlem

ABD’nin Kaliforniya eyaletini tehdit eden orman yangınlarına belediye keçilerle çözüm buldu. Keçilerin orman yangınlarına yol açan kuru dalları hızla tükettiğini fark eden yetkililer,kiraladıkları sürülerle ormanları temizliyor.

Geçtiğimiz aylarda Kaliforniya’nın Paradise kentinde yaşanan yangın ciddi miktarda can ve mal kaybına yol açmıştı. Paradise gibi kuru ormanlık alana sahip kentler yangın ihtimaline karşı çeşitli önlemler almaya başladı. Bunlardan biri de Nevada Dağları’nın yakınlarındaki Gold Rush kenti. Dağınık kuru dallarla çevrili ormanları olan bu şehir, bir kıvılcımla Paradise’ın kasım ayında karşılaştığı kaderi yaşayabilir. Yetkililer ise bunu önlemek için sıradışı bir çözüm buldular: keçiler. Keçilerin yangının hızla büyümesine olanak sağlayan küçük kuru dalları yediğini fark eden yetkililer, ormanlık alanları temizlemek için keçi sürülerini çalıştırmaya başladı. ‘’Ben, keçi fonu’’ adlı projeyi başlatan Nevada City belediye başkan yardımcısı Reinette Senum, 200 keçiden oluşan bir sürünün 1000 dönümlük araziyi yaklaşık bir günde temizlediğini belirterek bunun için en uygun zamanın dalların çiçeklenmeye başlamadan önce kış ayları olduğunu söyledi. Proje kapsamında ilk önce yüksek risk oluşturan bölgeler belirleniyor. Daha sonra bölge sakinleri orada yapılacak çalışmaya karşın uyarılıyor. Çünkü Senum’un belirttiğine göre keçilerin kokusunu alan köpekler karmaşaya yol açabiliyor. Keçi timinde çalışan Bran Fowler yaptıkları işi mobil bir çiftlik kurmak olarak tanımlayarak ‘’Temelde, içinde bulunduğumuz her yere dahil olabilen bir  altyapıya sahip çiftlikler oluşturuyoruz. Ekibimizin çalışma yapılacak bölgelerde keçilerin belli bir alanda kalmasını sağlamak için güneş enerjisiyle çalışan çitler kuruyor. Böylelikle taşkınlıktan doğacak zararın önüne geçebiliyoruz’’ ifadelerini kullandı. Keçiler aynı zamanda yedikleri bitkileri sindirerek onları ekosisteme yararlı doğal gübreler haline getiriyor. Projenin hayvancılığa olan talebi de arttırdığın belirten başkan yardımcısı ‘’Yangınlar birçoğumuzun korkulu rüyası haline geldi ancak bununla baş etme yöntemimizin birçoklarına ilham olduğunu düşünüyorum’’ ifadelerini kulandı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN