Peru'da siyasi kriz: Pasifik İttifakı toplantısı ertelendi

Peru'da siyasi kriz: Pasifik İttifakı toplantısı ertelendi

Meksika Dışişleri Bakanlığı, Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasıyla ülkenin siyasi krize girmesi nedeniyle 14 Aralık'ta Peru'da yapılması planlanan Pasifik İttifakı toplantısının ertelendiğini bildirdi.

Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, Cumhuriyet Kongresi'ni kararnameyle feshedeceğini söylemesinden saatler sonra 101 milletvekili oyuyla başkanlık görevinden alındı. Başkan'ın "kalıcı ahlaki yetersizliği" gerekçe gösterilerek yapılan oylamada 6 milletvekili karşı oy kullanırken 10 vekil çekimser kaldı.

Oylamadan kısa bir süre önce yeni bir OHAL hükümeti kurduğunu duyuran Castillo, seçilecek milletvekillerini yeni bir anayasa üzerinde çalışmaya çağırdı. Televizyonda yaptığı konuşmada, ülkeyi kararnameyle yöneteceğini belirterek bu geceden itibaren her gece sokağa çıkma yasağı olacağını söyledi.

Kovid-19 kapsamında yaklaşık iki yıldır olağanüstü hâl şartlarında yönetilen Güney Amerika ülkesindeki OHAL ekim ayında kaldırılmıştı.

Ulusal Ombudsmanlık Ofisi, aralarındaki bir uzman hariç, Castillo'nun Kongre'yi feshetme girişimini bir darbe olarak nitelendirdi.

'TEKNİK OLARAK BU BİR DARBE DEĞİL'

Florida Uluslararası Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü olan Eduardo Gamarra, Peru Kongresi'nin başkanı görevden alma ve başkanın da Kongre'yi feshetme yetkisine sahip olduğunu belirterek, "(dolayısıyla) teknik olarak bu bir darbe değil" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN