Refah bardağı taşırdı G7 İsrail'i ilk kez bu kadar net uyardı: Yıkıcı sonuçlara yol açar

Refah bardağı taşırdı G7 İsrail'i ilk kez bu kadar net uyardı: Yıkıcı sonuçlara yol açar

Gazze'de yaklaşık 30 bin sivilin İsrail saldırılarında hayatını kaybetmesinin ardından Münih'te toplanan G7 ülkeleri nihayet harekete geçti. G7 ülkeleri, İsrail'i Gazze'nin Refah bölgesine olası bir askeri operasyondan caydırmak için sert bir uyarıda bulundu. "Yıkıcı sonuçlara yol açar" denilen operasyon, bölgeyi kaosa sürükleyebilir.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail'e Gazze'nin Refah bölgesine yönelik muhtemel bir askeri operasyonun yıkıcı sonuçları olacağı konusunda ilk kez net bir uyarıda bulundu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Almanya'nın öncülüğünde düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı'nda, Refah'a olası bir operasyonun endişe verici sonuçlarına dikkat çekildi.

yeni-proje-7-001.jpg
60. Münih Güvenlik Konferansı

Konferansta, İsrail'e yapılan bu net uyarının yanı sıra, Gazze'de bulunan Han Yunus'taki Nasır hastanesinde yaşanan dramatik duruma da işaret edildi. Hastanede su, yiyecek ve elektrikten yoksun bir şekilde mahsur kalan en az 120 hasta ve beş sağlık görevlisi için acil yardım çağrısı yapıldı. İsrail askerlerinin hastaneyi "askeri üs" olarak kullanmaya başladığı ve çok sayıda sağlık personelini gözaltına aldığı bildirildi.

yeni-proje-9.jpg
60. Münih Güvenlik Konferansı

İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI

G7 dışişleri bakanlarının yaptığı açıklamada, Gazze'ye hızlı ve engelsiz insani yardım ulaştırılmasının önemi vurgulandı ve tüm taraflara sivillere destek olunması çağrısında bulunuldu. Ayrıca, insani yardımın güvenli bir şekilde dağıtılabilmesi için Birleşmiş Milletler görevlilerinin bölgeye erişiminin artırılması gerektiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7'nin bu uyarısını İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile de paylaştı. Herzog, ateşkes ve esir takası konusundaki görüşmelerin devam ettiğini belirterek, rehinelerin iadesinin öncelikli olduğunu vurguladı. Öte yandan, Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye, İsrail'in saldırılarını durdurması ve Filistinli esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

yeni-proje-6-001.jpg
Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye

İsrail'in, Refah'a yönelik bir saldırı planını önümüzdeki hafta hükümete sunacağı ve bu planın Gazze'nin diğer bölgelerine Filistinlilerin geçişini öngördüğü bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, İsrail'in Arap komşularıyla ilişkilerini normalleştirmek için bir fırsat gördüğünü ve bir Filistin devletinin kurulmasının önemini vurguladı.

CAN KAYIPLARI 30 BİNE YAKLAŞTI

Bu arada, İsrail'in Gazze saldırıları sonucu ölen Filistinli sayısının 30 bine yaklaştığı ve Refah'ta barınan bir milyonu aşkın Filistinlinin durumunun giderek kötüleştiği belirtiliyor. G7'nin İsrail'e yaptığı net uyarı, bölgedeki gerginliğin azaltılması ve insani krizin önlenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN