Portekizli bakan Cravinho’dan İsrail’e çağrı: Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarını uygulayın

Portekizli bakan Cravinho’dan İsrail’e çağrı: Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarını uygulayın

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin konuşan Portekiz Dışişleri Bakanı Cravinho, insani durumdan "derin endişe" duyduğunu belirterek İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı’nın istediği "her şeyi yapması" gerektiğini belirtti.

7 Ekim’de bu yana 30 bine yakın masum sivili katleden İsrail’in Filistin’deki soykırımını 60. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nda değerlendiren Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, İsrail saldırıları ve işgali altındaki Gazze’deki insani durumdan "derin endişe" duyduğunu söyleyerek İsrail tarafından uluslararası hukukun uygulanmasının önemini kaydetti.

Joao Gomes Cravinho, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından kendisinden istenen "her şeyi yapması" gerektiğinin altını çizerek "Uluslararası hukuk, uluslararası düzenimizin temel direğidir" dedi.

‘OPERASYONA DEĞİL ATEŞKESE İHTİYACIMIZ VAR’

Filistinlilerin insani yardıma erişiminin artırılması ihtiyacına destek veren Cravinho, "Bunun için ateşkese ihtiyacımız var, daha fazla askeri operasyona ihtiyacımız yok. Dolayısıyla bizim talebimiz daha fazla askeri operasyon olmaması, ateşkes ve daha fazla insani yardım erişimidir" ifadesini kullandı.

Cravinho, Portekiz'in Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) desteklemeye devam etme konusundaki tutumuna ilişkin bir soru üzerine, ekimde Hamas tarafından İsrail'e karşı düzenlenen saldırılara karıştığı iddia edilen personel hakkındaki soruşturmayı hatırlattı.

İddiaların 10 ya da 12 personel hakkında olduğunun altını çizen Cravinho, "Eğer durum buysa ayrılmaları gerekir, istifa etmeleri gerekir, ettiler" diye konuştu. Cravinho, "13 bin kişinin çalıştığı bir kurumda 10 ya da 12 kişinin olması, kuruma verdiğiniz desteği askıya almanız gerektiği anlamına gelmediğinden memnunuz” şeklinde konuştu.

İSRAİL'İN ‘UNRWA' İDDİALARI

UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken bu süreçte tesisleri defalarca İsrail tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

İsrail, UNRWA'nın operasyonlarının tamamen sonlandırılmasını ve bölgeden ayrılmasını istiyor. Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, Kanada ve İtalya’nın da bulunduğu çok sayıda ülke İsrail'in suçlamalarının ardından UNRWA'ya yönelik fonlarını askıya almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN