Refah’ta katliama ‘zımnen’ yeşil ışık

Refah’ta katliama ‘zımnen’ yeşil ışık

Gazze’de yüz binlerin sığındığı son yer Refah’a yönelik bir kara harekatı dünyada büyük endişe yaratıyor. ABD Başkanı Biden, “çok fazla sivil öldürüldü” deyip kabul edilebilir bir plan yapmadan İsrail’in Refah’a girmesine karşı olduklarını söyledi. Beyaz Saray ise Refah için ‘meşru hedef’ derken “sivillere zarar vermeden operasyon düzenleyecek şekilde” planlama istedi.

Gazze’de 7 Ekim’de savaşın başlamasından bu yana milyonlarca Filistinli, saldırılardan kaçmak için Refah’a sığındı. Küçük bir alanda sıkışan milyonlarca sivilin İsrail’in kara harekatına maruz kalması ise dünyada büyük bir endişeye neden oluyor. İsrail’e baştan beri büyük destek veren ABD yönetimi ise son zamanlarda eleştirse de Tel Aviv’in kanlı planlarına yine de net bir itiraz sergilemedi. Beyaz Saray, Refah’a saldırmaya hazırlanan İsrail ordusunu “sivillere zarar vermeden operasyon düzenleyecek şekilde” planlama yapması konusunda uyarırken Hamas üyelerinin Refah’a doğru kaydığını ve İsrail’in burada “meşru hedeflerinin” olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze’de ve Refah’ta sivil kayıpları konusunda endişe duyduklarını ve bu endişeyi İsrailli yetkililerle tüm görüşmelerinde dile getirdiklerini belirtirken, Hamas üyelerinin kuzeyden güneye Han Yunus’a, ardından da Refah’a doğru kaymaya başladığını söyledi. Kirby, “Hamas’ın varlığı Gazze halkını tehlikeye atıyor, şimdi onlar aşağıda güneyde Refah’ta yerleşmeye veya oraya doğru ilerlemeye çalışıyor. Böylece İsrail’in Refah’ta peşinden gitmek isteyeceği meşru askeri hedefler olacaktır.” yorumunu yaptı. Kirby’nin bu sözleri, “ABD’nin İsrail’in Refah’taki muhtemel saldırılarını dolaylı olarak şimdiden kabul ettiği” şeklinde yorumlandı.

ABD Başkanı Joe Biden ise, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında çok fazla sayıda Filistinli sivilin öldürüldüğüne işaret ederek, İsrail’in kapsamlı ve kabul edilebilir bir plan yapmadan Refah’a girmesine karşı olduklarını söyledi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşmesinin ardından Beyaz Saray’da ortak basın toplantısı düzenleyen Biden, bölgedeki müttefik ülkelerle İsrail ile Hamas arasında en az 6 hafta sürebilecek bir insani ara üzerinde çalıştıklarını ve bu arada hem rehine değişimi hem de Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Ürdün Kralı 2. Abdullah da Gazze’deki durumun artık sürdürülemez bir insani krize dönüştüğünü kaydetti.

“Refah’ta bir İsrail saldırısını kaldıramayız, bunun bir başka insani yıkım yaratacağı kesindir.” diyen Kral Abdullah, “Derhal kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var, bu savaş son bulmalı.” ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’in Gazze’deki Refah kentine olası askeri saldırıları için “Kesinlikle Gazze’dekilerin daha fazla acı çektiğini görmek istemediklerini” belirtti.

AB Güvenlik Şefi Josep Borrell, İsrail’e silah yardımının kesilmesini isteyerek,”Eğer çok fazla insanın öldürüldüğüne inanıyorsanız, belki de bu kadar çok insanın öldürülmesini önlemek için daha az silah sağlamalısınız.” dedi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da, İsrail’in, Refah kentine yönelik saldırısının “Tel Aviv için ciddi sonuçlar” doğuracağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN