Türkiye ve Finlandiya'dan kafa karıştıran açıklamalar

Türkiye ve Finlandiya'dan kafa karıştıran açıklamalar

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'dan Ankara'ya gelen heyetler, İbrahim Kalın ve Sedat Önal'ın başkanlık ettiği heyetle görüşmüştü. Görüşmenin ardından kafa karıştıran açıklamalar geldi. Türkiye, görüşmelerin olumsuz olduğunu belirtirken Finlandiya, "Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor" açıklamasını yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik kararı aldı. Ancak İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini Türkiye veto etti. İki ülke için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Parlamentolarında teröristler konuşuyor." demişti. Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'dan Ankara'ya gelen heyetler, İbrahim Kalın ve Sedat Önal'ın başkanlık ettiği heyetle görüşmüştü. Görüşmelerin ardından kafa karıştıran açıklamalar geldi.

TÜRKİYE: GÖRÜŞMELER OLUMSUZ

Üst düzey Türk devlet yetkilisi cuma günü Reuters'e verdiği demeçte, "Bu kolay bir süreç değil. Zor ve somut adımlar atmaları gerekiyor. Daha fazla müzakere yapılacak ancak yeni bir tarih çok yakın görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Başka bir yetkili, çarşamba günü yapılan görüşmelerde net bir ilerleme kaydedilmediğini ve devamı için bir zaman çizelgesinin bulunmadığını söyleyerek, NATO'nun 29-30 Haziran'da Madrid'de yapacağı zirvede Türkiye'nin üyelik hedeflerine hala karşı çıkabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yetkili, beş saatlik görüşmenin samimi geçtiğini de ekledi.

FİNLANDİYA: TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER OLUMLU

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Haavisto, "Biz Türkiye dahil tüm NATO üyelerinin endişelerini ciddiye alıyoruz. Şu anda Türkiye ile açık, doğrudan ve yapıcı bir diyalog halinde bu konuları netleştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Haavisto, İsveç ve Finlandiya'dan giden delegasyonların Türkiye'de görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatarak "Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor ve bu müzakereler sürecek. Biz, Türkiye'nin de desteklediği NATO'nun açık kapı politikasına güveniyoruz. Türkiye'nin dile getirdiği (PKK ve terörle ilgili) sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Haavisto, Madrid'de haziran ayında yapılacak NATO Zirvesi'ne kadar Türkiye ile görüşmelerde mesafe kat etmelerinin önemli olacağını sözlerine ekledi.

basliksiz-5-001.jpg

BLİNKEN: SÜREÇ OLUMLU SONUÇLANACAK

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasındaki görüşmelerin aktif ve yapıcı şekilde sürdüğünü, ABD'nin de Ankara ile temas halinde süreci yakından izlediğini söyledi.

Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile New York'ta görüştüğünü ve bu görüşmede bu konuların da kapsamlı şekilde ele alındığını ve sürecin sonunda iki ülkenin de NATO'ya katılacağına inandıklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN