Rusya Analisti Aydın Sezer: Putin sadık dostu Erdoğan’ı yalnız bırakmayacaktır

Rusya Analisti Aydın Sezer: Putin sadık dostu Erdoğan’ı yalnız bırakmayacaktır

Rusya lideri Putin'in Erdoğan'la yakın siyasi ilişkilerinin olduğuna vurgu yapan Rusya Analisti Aydın Sezer, "Putin sadık dostu Erdoğan’ı yalnız bırakmayacaktır" dedi. Sezer, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması sonrası Türkiye'nin tarafsız tutumunun Kremlin'de başta şüphe ile karşılandığını ancak Türkiye'nin tutumunu değiştirmeyeceğinin görüldüğünü söyleyerek, "Hükümet seçime giderken Esad ile barış konusunu mümkün olduğunca gündemde tutacaktır" dedi.

Rusya Analisti Aydın Sezer, Putin’in Ukrayna savaşından önce Erdoğan iktidarının değişmesi durumunda hem Türkiye-Rusya ilişkileri için hem de Suriye’de, Libya’da daha kolay yol alabileceğini düşündüğünün altını çizdi.

Aydın Sezer, Erdoğan iktidarı ile Ukrayna ve Kırım üzerinden yaşanan gerginliğin Rusya’nın geçmişte bunu açıkça dile getirmesine de yol açtığını hatırlattı.

SAVAŞ SONRASI TÜRKİYE'NİN TUTUMU

Daktilo1984’e konuşan Sezer, "Ancak Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla Türkiye’nin hem Ukrayna-Rusya hem Rusya ile Batı arasındaki iktisadi savaşta tarafsız kalması Kremlin tarafından başta şüphe ile karşılansa da Türkiye’nin tutumunu değiştirmeyeceği görüldü" dedi.

Sezer, "Dolayısıyla önümüzdeki seçim sürecinde Putin’in batıdaki sadık dostu Erdoğan’ı yalnız bırakmayacağı düşüncesi hasıl oldu" açıklamasında bulundu.

"SEÇİMLERE MÜDAHİL OLABİLİR" İDDİASI

ABD’deki gibi teknik altyapı boyutunda olmasa da Putin’in önümüzdeki seçimlere müdahil olabileceğini söyleyen Sezer, Putin’in iktisadi boyutta Erdoğan’ın elini geçici anlamda da olsa güçlendirecek, en azından ekonomide yalancı bir bahar havası yaratacak boyutta destek sağlayacağına dair somut işaretler verdiğini kaydetti.

ESAD İLE BARIŞ

"Hükümet seçime giderken Esad ile barış konusunu mümkün olduğunca gündemde tutacaktır" diyen Sezer şunları söyledi:

"Akkuyu ile ilgili bildiğiniz üzere bir sermaye ihracatı gerçekleşti. Ayrıca Suriye politikası üzerinden de Erdoğan’ın kamuoyundaki popülaritesini ya da Ak Parti’nin konsolidasyonunu sağlamak adına açılımlar içerisinde de fiilen yer aldığını görüyoruz.

Putin, Esad ile barış formülünü hayata geçirdi; Erdoğan’ı iktisadi yardım, sermaye transferi gibi konularla ilgili olarak Esad ile barışa ikna etme sürecinde. Bundan sonraki süreçte Suriye'ye yönelik herhangi bir barış adımı atılması Rusya tarafından hararetle desteklenecek.

Hükümetin seçime giderken Esad ile barış konusunu mümkün olduğunca gündemde tutacağını söyleyebilirim. Bu sonuç odaklı bir proje olmaktansa gündemde tutulması ile Erdoğan ve AKP iktidarına fayda sağlayacak bir proje."

SURİYE OPERASYONU

Sezer’e göre eğer barış söylemi gündemden düşecek olursa Türkiye’deki iç siyasal gelişmeler Erdoğan'ın acil bir Suriye operasyonuna ihtiyacı olduğu konusunda Putin’i ikna etmesi ile sonuçlanabilir ve küçük sembolik operasyonlar görülebilir:

"Bu Ukrayna savaşı ve batıyla ekonomik mücadele sürecinde Putin Erdoğan’a, Erdoğan Putin’e muhtaç. Seçime 10 ay kaldığı için Erdoğan Putin’e daha muhtaç ve Putin bu konuda anlayışlı davranabilecek kabiliyette ve kapasitede bir lider zaten.

Doğalgazdaki ödemelerin bir yıl ertelenebileceğini duyma ihtimalimiz var"

RUSYA'DAN İKTİSADİ DESTEK

Önümüzdeki 10 aylık süreçte Rusya’dan gelecek iktisadi desteği de farklı formlarda görülebileceğini belirten Sezer şu ifadeleri kullandı:

"Bazı telekomünikasyon şirketlerine, ki Rusya'nın zaten sermayesi var, ilave sermaye gelebilir. Konut alımı çok önemli bir sektör haline geldi. Rusya'nın ihtiyaç duyduğu bütün nihai ürün, batılı firmaların terk ederek boş bıraktığı sahaların doldurulması yönünden Türkiye açısından çok büyük bir imkan yaratıyor.

Bir de petrol olayı var, petrol ithalatımız %100 arttı, ucuz petrol alıyoruz, dolayısıyla Rusya’dan ithalatımız da artıyor. Rusya’dan sadece ham petrol değil petrol ürünleri ithalatı da yapıyoruz. Kritik bir sektör olan oto yedek parça sanayiinde de durum bu.

Dolayısıyla önümüzdeki 10 aylık süreçte Rusya’dan resmi anlamda oligarklar eliyle doğrudan yabancı sermaye gelecek. Belki de yakın bir gelecekte doğalgazdaki ödemelerin de bir yıl ertelenebileceğini ya da hükümet hazine kağıtları ile ödeme yapabileceğimizi de duyabiliriz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN