Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Bağdadi, ABD'nin ürünü

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Bağdadi, ABD'nin ürünü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, terör örgütü DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir el-Bağdadi’nin bir ABD ürünü olduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, DEAŞ'ın eski lideri Bağdadi'nin ölümü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bağdadi'nin ölümü konusunda ABD'den farklı bir değerlendirme yapan Lavrov, "Bağdadi, ABD'nin bir buluşuydu. Savunma Bakanlığımız Bağdadi hakkında bir açıklama yaptı. Bu konuda daha fazla bilgi istiyoruz. Her şey tören havası ve sevinç dolu tarzda duyuruldu, ama ordumuz ilave bulgular üzerinde çalışıyor ve ABD'nin (Bağdadi'nin ölümüyle ilgili) söylediklerinin çoğunu halen teyit edemiyor” ifadelerini kullandı.

El-Bağdadi’nin daha önce çok kez ölü ilan edildiğini hatırlatan Lavrov, “Eğer gerçekten öldüyse, özellikle DEAŞ'ın kurulmasındaki ve halifeliği oluşturma çabalarındaki zararlı rolü dikkate alınırsa bu ve genel olarak teröristlerin yok edilmesi elbette olumlu bir adım” dedi.

Rus bakan, “Ama Bağdadi, ABD’nin ürünü, eğer öldüyse ürünüydü” diye vurguladı.

Rossiya 24 televizyonundaki 'Mejdunarodnoye Obozreniye' programına konuk olan Lavrov, 22 Ekim'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan mutabakat zaptını da değerlendirdi.

Lavrov, "Genel duruma bakacak olursak, Soçi'de yapılan mutabakatla ciddi boyutlara ulaşan akan kanı durdurduk ve Türkiye ile Kürt güçler arasındaki sorunun güven inşa edici önlemler çerçevesine taşıdık" dedi.
Mutabakat uyarınca, Türk ordusunun ABD'yle müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından girdiği Suriye'deki toprakların batısında ve doğusunda iki büyük bölge kurduklarını anlatan Lavrov, "Türk ordusunun ilerleyişi, Putin ve Erdoğan arasındaki mutabakat sonucunda durdu. Türkiye-Suriye sınırının geri kalan bölümlerinde Kürt güçlerin çekilmesi sağlandı. Bu bölgelerin büyük bölümüne Suriye sınır muhafızları ve Rus askeri polisi girdi" ifadelerini kullandı.

Lavrov, mutabakatın uygulanması sırasında çözüm bulunması gereken çok sayıda sorun bulunduğuna dikkat çekerek, "Ancak Rus askeri polisi, Suriye sınır muhafızlarıyla çalışmaya başladı. Yerel halkla konuşuyorlar. Operasyonlara katılmak üzere takviye birlikler gönderildi. Halk, onları çok iyi bir şekilde karşıladı" diye ekledi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN