Rusya saldırılarına devam ediyor: Luhansk'ta kimyasal tesise füze

Rusya saldırılarına devam ediyor: Luhansk'ta kimyasal tesise füze

Rus ordusu, Ukrayna'nın dört bir yanına füze yağdırarak batı ve kuzeydeki askeri tesislerin yanı sıra güneydeki bir şehri de vurdu. Luhansk bölge valisi Haidai, yüzlerce kişinin mahsur kaldığı bir kimyasal tesise de füze isabet ettiğini söyledi.

Ukraynalı bir yetkili, Rus topçu ve hava saldırılarının dün doğu Luhansk bölgesindeki Severodonetsk ve Lısıçansk'ı vurduğunu ve yüzlerce sivilin mahsur kaldığı bir kimyasal tesise de füze isabet ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz gün Ukrayna yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, haftalarca süren yoğun çatışmalardan sonra savunacak çok az şey kaldığı için birliklerine Severodonetsk'ten çekilme emri verildiği bildirilmişti. Bu geri çekilme, Mariupol'un düşmesinden sonraki en büyük kayıp olarak görülüyor.

'UKRAYNALILARI KORKUTMAYA ÇALIŞIYOR'

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mikhail Podolyak paylaştığı sosyal medya gönderisinde, "48 seyir füzesi. Gece saatlerinde. Baştan başa tüm Ukrayna'ya. Rusya hala Ukrayna'yı sindirmeye, paniğe yol açmaya ve insanları korkutmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Son Rus ilerleyişi, Moskova'yı Putin'in hedeflerinden biri olan Luhansk'ı tam kontrolünü ele geçirmeye yaklaştırdı ve Lısıçansk'ın bir sonraki ana odak noktası haline gelmesi için zemin hazırladı.

Yalnızca Rusya'nın tanıdığı ayrılıkçı Luhansk Halk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı yetkilisi Vitaliy Kiselev, Rus TASS haber ajansına Lısıçansk'ın tam kontrolünü sağlamanın bir buçuk hafta daha süreceğini söyledi.

'RUSYA LISIÇANK'I ABLUKAYA ALMAK İSTEDİ'

Luhansk valisi Serhiy Haidai, Rus kuvvetlerinin Severodonetsk sanayi bölgesine saldırdığını ve bugün Lısıçansk'a girip şehri ablukaya almaya çalıştığını söyledi.

Haidai, Telegram uygulamasında "Lısıçansk'ta bir hava saldırısı oldu. Severodonetsk topçu tarafından vuruldu" diyerek, Severodonetsk'teki azot tesisi ile Synetsky ve Pavlograd köylerinin ve diğerlerinin bombalandığını da sözlerine ekledi.

Haberin bulunduğu İngiliz Reuters, azot tesisindeki zayiattan bahsedilmediğini ve bilgilerin henüz doğrulanamadığını belirtti. Haidai, 17 kişinin Cuma günü Lısıçansk'tan polis memurları, kurtarma ekipleri ve gönüllüler tarafından tahliye edildiğini söyledi.

UKRAYNA ORDUSU: GERİ ÇEKİLME OPERASYONU DÜZENLİYORUZ

Ukrayna Ulusal Muhafız tugayının basın yetkilisi Kharatin Starskyi, televizyonda yaptığı açıklamada, Severodonetsk'ten çekilmeyle ilgili bilgi akışının karadaki birlikleri korumak için daha sonra devam edeceğini söyledi. Starskyi, "Son birkaç gün boyunca birliklerimizi geri çekmek için bir operasyon düzenliyoruz" demekle yetindi.

Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin danışmanı Oleksiy Arestovych, Severodonetsk'in güneyinde, Ukraynalı askerlerin Rus kuvvetleri karşısında Hirske ve Zolote kasabalarından da çekildiğini söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'un kuzey bölgesinden doğudaki Severodonetsk'e kadar askeri ve sivil altyapıyı hedef alarak füze ateşlediğini açıkladı. Birkaç bölge valisi de Ukrayna genelindeki kasabalara bombalı saldırılar olduğunu bildirdi.

ÜÇ TARAFTAN FÜZELİ SALDIRI

Rusya sivilleri hedef aldığını reddediyor. Kiev ve Batılı ülkeler, Rus güçlerinin sivillere karşı savaş suçları işlediğini söylüyor.

Ukrayna'nın batısındaki Lviv valisi Maxim Kozytskyi, Polonya sınırına yakın Yavoriv üssüne Karadeniz'den altı füze atıldığını söyledi. Dört hedefi vurdu ama ikisi imha edildi.

Ülkenin kuzeyindeki Zhytomyr bölgesinin valisi Vitaliy Bunechko, askeri bir hedefe yapılan saldırılarda en az bir askerin öldüğünü söyledi. "Zhytomyr kentine çok yakın bir askeri altyapı tesisine yaklaşık 30 füze fırlatıldı" diyen Bunechko, yaklaşık 10 füzenin önünün kesildiğini ve imha edildiğini de sözlerine ekledi.

Güneyde, Karadeniz yakınlarındaki Mykolaiv belediye başkanı Oleksandr Senkevych, bugün beş seyir füzesinin şehri ve yakın bölgeleri vurduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN