Rusya ve ABD arasında diplomatik gerilim konusu olmuştu! Basketbolcu Griner'e 9 yıl hapis

Rusya ve ABD arasında diplomatik gerilim konusu olmuştu! Basketbolcu Griner'e 9 yıl hapis

ABD’li basketbolcu Brittney Griner, Rusya’ya illegal uyuşturucu sokmak suçuyla Rus mahkemesi tarafından 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ABD Başkanı Biden kararı “kabul edilmez“ olarak nitelendirdi.

KARAR HABER MERKEZİ

Rusya’ya uyuşturucu sokmak suçuyla yaklaşık 17 Şubat’tan beri gözaltında bulunan ABD’li basketbolcu Brittney Griner 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Moskova yakınlarındaki Chimki bölgesindeki yapılan yargılamanın hakimi Anna Sotnikowo Griner’in ülkeye uyuşturucu sokmak ve önemli ölçüde uyuşturucu bulundurmak suçundan suçlu bulunduğunu söyledi. Ukrayna savaşından kısa bir süre önce tutuklanan Griner 9 yıl hapis cezasına çarptırılırken savcılık 9,5 yıl hapis cezası talep etmişti. Griner ayrıca 1 milyon ruble (16 bin Euro) para cezasına çarptırıldı.

Griner olayı ABD ile Rusya arasında savaş gerilimi esnasında meydana gelmesi dolayısıyla siyasi anlam da taşıyor.

Reuters’e konuşan savunma avukatları olayı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını açıklarken, mahkemenin sanığın lehine olan kanıtları görmezden geldiğini iddia etti.

1059511882-0-160-3073-1888-1920x0-80-0-0-fe8141c34debb8403ad47fd8abef4c49.jpg

Biden: Rusya, Brittney'i serbest bıraksın

Karar hakkında konuşan ABD Başkanı Joe Biden kararın kabul edilmez olduğunu belirterek, "Rusya Brittney’i haksız yere gözaltında tutuyor. Bu kabul edilemez. Rusya’nın kendisini hemen serbest bırakmasını talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Olayın geçmişi

ABD’li basketbolcu 17 Şubat'ta Moskova’daki Scheremetjewo Havaalanı'nda üzerinde kartuşlar içinde esrar yağı bulunduğu için gözaltına alınmıştı. Griner, mahkemede suçunu itiraf etmişti.

Sanık avukatı esrar yağının ABD’deki doktoru tarafından sporcuya ağrı kesici olarak verildiğini ve sporcunun bunu nadiren kullandığını söylemişti. Ancak Rusya'da tıbbi amaçlar için de olsa esrar yasak.

ABD ve Rusya arasında tutuklu değişimi

ABD hükümeti basketbolcu Brittney Griner ve Rusya’da casusluk gerekçesiyle hapiste bulunan ABD'li eski asker Paul Whelan’i tutuklu değişimi kapsamında kurtarmak istiyor. Rusya buna karşılık Almanya’da Gürcistan vatandaşı bir Çeçen’i öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Wadim Krassikow’un ve ABD'de tutuklu bulunan Rus silah tüccarı Wictor But’un serbest bırakılmasını talep ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN