Rusya'yı bıraktı Ukrayna saflarına katıldı: Dünya Putin muhalifi komutanı konuşuyor

Rusya'yı bıraktı Ukrayna saflarına katıldı: Dünya Putin muhalifi komutanı konuşuyor

Moskova'nın Kırımı'ı ilhak ettiği ve Luhansk ve Donetsk'in doğusunda ayrılıkçı grupları desteklemeye başladığı 2014 yılında Rusya'yı terk eden Rus komutan Kandalaksha "Putin rejimine karşı savaşmak için en hararetli yerin Ukrayna olduğunu anladım" açıklamasında bulunarak Putin yönetimindeki Rusya'ya karşı savaşmak için Ukrayna ordusuna katıldığını açıkladı.

SELMAN CÖMERT

Kandalaksha kod adıyla tanınan Rus bir komutan, şimdilerde Ukrayna için savaşan bir gönüllü birliğe liderlik ediyor. Rusya'ya karşı savaşan birlik, doğu Ukrayna'da bulunan İzyum şehrinin güneyindeki hattın bir kısmını elinde tutarak Rus birliklerin doğu Donbas bölgesini ele geçirmesine karşı engel oluşturuyor.

Kendisini siyasi mülteci olarak niteleyen ve aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hükümetine muhalif olan Kandalaksha, Moskova'nın Kırımı'ı ilhak ettiği ve Luhansk ve Donetsk'in doğusunda ayrılıkçı grupları desteklemeye başladığı 2014 yılında Rusya'yı terk etmişti.

"PUTİN REJİMİNE KARŞI SAVAŞMAK İÇİN EN HARARETLİ YERİN UKRAYNA OLDUĞUNU ANLADIM"

"Putin rejimine karşı savaştığını" söyleyen komutan, "Putin rejimine karşı savaşmak için en hararetli yerin Ukrayna olduğunu anladım" dedi. Ukrayna'ya geldikten kısa bir süre sonra siyasi aktivizmin ötesine geçerek gönüllü bir askeri birliğe katılmıştı. Kandalaksha, "Ülke için savaşmaya gitmenin en dürüst şey olacağını düşünmüştüm" dedi.

Rusya, Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik kapsamlı işgal harekâtını başlattığında yeniden gönüllü olan komutan, bir ay boyunca başkent Kiev'in kuzeybatısında savaştı. Daha sonra Rusya Kiev'den çekilip kuvvetlerini Donbas'a kaydırınca, Kandalaksha'nın birliği de doğuya gönderildi.

Rusların, gönüllü birliğin bulunduğu karakoldan 15 km uzaklıkta olduğunu söyleyen komutan, "Onları görmüyoruz ama bizi bombalıyorlar. Bombardımanın olmadığı gün sayısı çok az" dedi.

New York Times'da yer alan habere göre, Rus ordusu taktik değiştirdiği için Ukrayna kuvvetleri doğu Ukrayna'da sürekli artan bir baskı altındaydı. Bu yüzden bölgedeki Ukrayna güçleri ateş gücünü çok daha küçük bir hedefe odakladı: Ukrayna ve Rus destekli ayrılıkçılar arasındaki saldırıların başladığı iki ayrılıkçı bölge olan Donetsk ve Luhansk bölgelerine ait kasaba ve köyleri kuşatmak.

Birkaç günde bir, bu gönüllü birimden askerler ön cepheye doğru ilerler ve topçu ateşinden biraz uzak kalmak için yer değiştiren diğer birlikleri rahatlatır. Bu tür birliklerdeki askerler kendilerini "topçu yemi" olarak tanımlıyor. Ancak gönüllüler olarak çoğu, Rus saldırganlığına karşı koyma ihtiyacına ikna olduklarını söyledi.

Gönüllü askerlerden biri tiyatro yönetmeni, bir diğeri de üniversitede iktisat hocası. Akademili kod adıyla anılan öğretim görevlisi, "Oturup hiçbir şey yapmamak çok daha zor" dedi. 40 yaşındaki tiyatro yönetmeni Maksim Bulgakov da orduya katılmayı asla istemediğini söyledi: "Babam, ağabeyim ve dedem topçu subayıydı ama ben olmayı hiç istemedim. Ama öyle bir zamandayız ki bir problem var ve bir karar vermek durumundasın".

Tiyatro yönetmeni ve iktisat öğretmeni dışında bir de kadın gönüllü var. Üçü de Rus insansız hava araçlarının görüş alanından uzak durmak için gün boyunca bir çiftlik binasında gizleniyor. Habere göre, onları ziyaret eden gazetecilerin onları görmesine izin vermiyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN