Saldırıya gerekçe, garantilerin ihlaliydi... Rusya, artık tekliflerinin geçerli olmadığını açıkladı

Saldırıya gerekçe, garantilerin ihlaliydi... Rusya, artık tekliflerinin geçerli olmadığını açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına gerekçe olarak ABD ve NATO’nun Rusya aleyhine genişlediği iddiası gösterilmişti. Rus Dışişleri’nden yapılan bir açıklamada, Moskova’nın sunduğu güvenlik garantisi tekliflerinin artık geçerli olmadığı ve durumun tamamen değiştiği söylendi.

Vladimir Putin’in liderliğindeki Rusya Federasyonu, 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına saldırarak iki ülke arasındaki savaşı başlatmıştı. Ukrayna’nın ‘Neo-Naziler’ tarafından ele geçirildiği iddia eden Putin rejimi, ülkenin bu güçlerden ‘arındırılacağını’ söylemişti. Ayrıca, kendilerinin saldıran değil savunan taraf olduğunu iddia eden ve asıl saldırının ülkelerine yapıldığı fikrini savunan Rus lider, buna gerekçe olarak ise Sovyetlerin dağılmasından bu yana, bağımsızlığını kazanan birçok eski Sovyet ülkesinin NATO’ya kabul edilmesini göstermişti.

Savaş başlamadan önce Rusya, NATO’ya ve Washington yönetimine ‘güvenlik garantileri’ denilen teklifler sunmuştu ve bunlar içerisinde Ukrayna’nın ittifaka alınmayacağının Rusya’ya garanti edilmesi yer alıyordu.

Rus Dışişleri’nden yapılan yeni açıklamada, Rusya’nın savaş öncesindeki tekliflerinin artık geçerli olmadığı ve durumun tamamen değiştiği söylendi.

“MESELE, ASKERİ HEDEFLERE ULAŞMAK”

Sputnik Türkçe’de yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Pervıy Kanal'a verdiği demeçte, ABD ve NATO'ya sunulan güvenlik garantisi tekliflerinin artık geçerli olmadığını, durumun tamamen değiştiğini söyledi.

Pervıy Kanal'a demeç veren Ryabkov, “Bahsettiğiniz tekliflerin geçerli olduğunu söyleyemem, her şey tamamen değişti, artık tümüyle farklı bir durum var ve şimdiki mesele, Rusya yönetimi tarafından özel askerî harekât için koyulan hedeflere ulaşılmasının sağlanması. Bu hedefler net şekilde açıklandı ve iyi biliniyor” dedi.

“ABD HAZIRSA, YENİDEN BAŞLATABİLİRİZ”

ABD ile Rusya arasındaki temasların kesilmediğini ve düzenli olarak sürdüğünü kaydeden Ryabkov, “Eğer ABD'liler hazırsa, biz elbette stratejik istikrar konusunda diyaloğu yeniden başlatabiliriz ve bu niyetteyiz. Bu, duraklamış durumda olan Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'yla (START-3) ilgili çalışmalar için de geçerli. Her şey Washington'a bağlı" diye konuştu.

“BİDEN, ‘SİNİRLERE OYNAMAYA’ ÇALIŞIYOR”

ABD Başkanı Joe Biden'ın 3. Dünya Savaşı tehlikesi bulunduğu yönündeki sözlerle 'sinirlere oynamaya' ve ABD'nin gündemini tüm uluslararası topluma dayatmaya çalıştığını söyleyen Ryabkov, Rusya'nın bu politikanın yıkıcı amaçlarının farkında olduğunu belirtti.

“ABD VE MÜTTEFİKLERİ STRATEJİK HATA YAPTI”

ABD ve müttefiklerinin Rusya'yla Avrupa'nın güvenliği konusundaki müzakerelerde gündemi değiştirmeye çalıştırdığına dikkat çeken Ryabkov, “Avrupa'nın güvenliğini, son yıllarda Avrupa'da oluşan güvenlik mimarisinin nasıl korunup güçlendirileceğini tartışmak yerine, kelimenin tam anlamıyla bununla ilgisi olmayan sorunları tartışmak zorunda kaldık. Bunun neye yol açtığını görüyoruz. Bu, ABD ve müttefiklerinin yaptığı stratejik hesap hatası” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN