Sınır Tanımayan Doktorlar: Kongo’daki iç savaş sivilleri tehlikeye atıyor

Sınır Tanımayan Doktorlar: Kongo’daki iç savaş sivilleri tehlikeye atıyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son dönemde şiddetlenen güvenlik güçleriyle isyancı grup M23 arasındaki çatışmalara ilişkin Sınır Tanımayan Doktorlar’ın raporunda, Ituri eyaletindeki sivillerin tehlike altında olduğu ifade edildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda güvenlik güçleri ile 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grup arasındaki çatışmaların, Ituri eyaletindeki sivilleri daha fazla riske attığını bildirdi.

‘VAHŞETLERDE ARTIŞ VAR’

MSF’nin raporunda, "Ituri'deki yeni şiddet dalgası, sivilleri daha fazla riske atıyor" diye belirtilirken, MSF ekiplerinin korkunç yaraları olan sivillere bakım sağladığı Ituri'deki vahşetlerde yeni bir artışa tanık olduğu kaydedildi. Raporda, buradaki son saldırıların, artan yerinden edilmeler ve azalan insani yardımların tehlike altındaki sivilleri olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Ituri halkının, yıllardır devam eden şiddet, etnik bölünmeler ve çeşitli silahlı grupların katıldığı çatışmanın mağduru olduğuna işaret edilen raporda, "Bu çatışma sağlık hizmetlerine erişimi ve ailelerin kendilerini besleme araçlarını da büyük ölçüde engelledi. İnsani yardımın kısıtlı sağlanması, zaten uluslararası alanda çok az ilgi gören bir nüfus arasında daha fazla acıya neden oldu" ifadeleri kullanıldı.

‘100 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ’

Raporda, sağlık tesislerinin de saldırılara maruz kaldığı Ituri'de, insanların yalnızca küçük bir kısmının sağlık hizmetlerine erişebildiğine işaret edildi. Ituri'deki güvenlik güçleri ile silahlı gruplara, sivillerin yanı sıra yerel toplulukların hayatta kalması için olmazsa olmaz olan sağlık tesislerini de koruma çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Ituri'deki şiddetin, yılbaşından bu yana yaklaşık 100 bin kişiyi yerinden ettiği hatırlatıldı.

MSF ve diğer insani yardım kuruluşlarının çabalarına rağmen insanların ihtiyaçlarının mevcut kaynakları çok aştığının altı çizilen raporda, "Gıda güvensizliği 2024'te Ituri'de hızlı bir şekilde kötüleşti ve artık nüfusun yüzde 43'ü için kronik hale geldi. Yerinden edilmiş kişilerin kamplarındaki kötü hijyen koşulları ve harap barınaklar, ishal ve solunum yolu hastalıklarının kolayca yayılmasına ve en çok 5 yaş altı çocukları etkilemesine neden oluyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, buradaki insanların sağlık hizmetlerine güvenli erişiminin garanti edilmesi, yiyecek ve diğer ihtiyaçları karşılamak için hayatlarını riske atmaya zorlanmamaları çağrısı da yapıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN