Finlandiya'dan sonra NATO için kritik bir açıklama da İsveç'ten: Çatışma riskini azaltacak

Finlandiya'dan sonra NATO için kritik bir açıklama da İsveç'ten: Çatışma riskini azaltacak

İsveç, Finlandiya'dan sonra NATO'ya olan üyelik için dikkat çeken açıklama yaptı. Yapılan güvenlik araştırmasının raporunu duyuran ülke "İsveç'in NATO üyeliği Kuzey Avrupa'da çatışma riskini azaltacaktır" açıklamasında bulundu.

Finlandiya'dan sonra NATO'ya üyelik için bir kritik açıklama da İsveç'ten geldi. Yapılan güvenlik araştırmasının raporunu duyurarak yaptığı açıklamada "İsveç'in NATO üyeliği Kuzey Avrupa'da çatışma riskini azaltacaktır" denildi. İsveç'in NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararın 15 Mayıs Pazar günü açıklanması bekleniyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakanı Sanna Marin dün yaptıkları ortak açıklama ile NATO üyeliğine başvurmaktan yana olduklarını duyurmuştu.

Yapılan ortak açıklamada, “NATO üyeliği Finlandiya'nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendirecektir. Finlandiya, gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalıdır. Bu kararın alınması için gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz" ifadeleri kullanılırken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Finlandiya'nın başvuru yapması durumunda katılım sürecinin 'sorunsuz ve hızlı' olacağını söylemişti.

KRİTİK GÜN 15 MAYIS

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde dün Finlandiya'nın açıklaması sonrası ülkesinin hareketsiz durmayacağını belirterek başvuru için bütün hazırlıkların yapıldığını belirtmişti.

Bugün İsveç parlamentosundan yapılan açıklamada "İsveç'in NATO üyeliği Kuzey Avrupa'da çatışma riskini azaltacaktır" denildi.

İsveç'in NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararı 15 Mayıs Pazar günü açıklaması bekleniyor.

RUSYA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Rusya, Finlandiya'yı da İsveç'i de daha önce de NATO konusunda uyarmış ve üye olmaları halinde Rusya'nın kendi önlemlerini alacağını duyurmuştu.

Finlandiya'nın kararına tepki gösteren Kremlin dün yaptığı açıklamada NATO'yu uyardı ve 'Finlandiya'nın NATO'ya girmesi kesinlikle Rusya'ya tehdittir' ifadesine yer verdi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere verdiği demeçte, 'NATO'nun genişlemesi ve ittifakın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli kılmıyor' dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN