Son dakika! Katalonya bağımsızlığını ilan etti! İspanya görevden aldı

Son dakika! Katalonya bağımsızlığını ilan etti! İspanya görevden aldı

İki aya yakın bir süredir İspanya'yı kasıp kavuran Katalonya krizinde son dakika gelişmeleri yaşandı. İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, yaptığı oylamayla tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Kararın ardından ise Madrid yönetimi Katalonya'nın özerkliğini kaldırıp Katalan hükümeti görevden aldı. Senato'da yapılan oylamada 155. maddenin yürürlüğe girmesi kabul edildi. AB Konseyi Başkanı Tusk yaptığı ilk açıklamada, "İspanya bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor" dedi. ABD'den de İspanya'ya destek açıklaması geldi. İspanya'dan gelen son dakika gelişmesine göre, İspanya hükümeti Katalonya özerk yönetimini görevden aldı, parlamentoyu feshetti. Yeni parlamento seçimleri 21 Aralık'ta yapılacak. Ayrıca İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya yerel polis şefinin de görevden alındığını duyurdu.

Geçtiğimiz hafta Başbakan Mariano Rajoy liderliğinde toplanan kabinenin, Katalonya hükümetini feshetme ve 6 ay içerisinde Katalonya'da bölgesel seçimlerin yapılması kararını almasının ardından bu kararlar bugün İspanya Senatosu'nda oylandı. 

Oylama öncesinde Senato'ya gelen Başbakan Rajoy, Katalonya'nın yönetiminin merkezi hükümete bağlanmasının Katalanların özgürlüklerinin elinden alınması anlamına gelmeyeceğini, aksine onları korumak anlamına geleceğini söyledi. İspanyol anayasasında yer alan, özerk bölgelerin yönetimini Madrid yönetimine devredilmesi yetkisini veren 155. maddeyi kullanmak isteyen Rajoy, oylamada bu yönde karar çıkması durumunda ilk işlerinin Katalan lider Carles Puigdemont'u görevden almak olacağını söyledi.

Bağımsızlık oylaması öncesinde çok sayıda Katalan, parlamento binası önünde toplandı. Parlamentonun bazı girişlerinin arabalarla kapatıldığı bildirildi.

17-10/27/8132343.jpg

Katalan lider Carles Puigdemont da eşiyle birlikte Katalan parlamentosuna ulaştı. Bilindiği gibi dün Puigdemont'un erken seçim çağrısı yaparak, İspanyol hükümetinin 155. maddeyi kullanmasını engellemeye çalışacağı düşünülüyordu. Ancak koalisyon ortaklarından gelen tepkiler ve Madrid'den konuyla ilgili garanti alınamaması nedeniyle Puigdemont, erken seçim çağrısı yapmadı. Puigdemont yaptığı konuşmada, atılacak bir sonraki adıma parlamentonun karar vereceğini söylemişti.

70 EVET, 10 HAYIR OYU ÇIKTI...

Yapılan gizli oylamada Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlığını ilan etmesi onaylandı. 135 kişilik parlamentoda yapılan oylamada 70 'Evet', 10 'Hayır' oyu kullanıldı. 2 vekil ise oylamaya katılmadı.

Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasına karşı çıkan Halk Parti'si, Sosyalist Parti ve Ciudadanos'dan (Yurttaşlar) vekiller ise oylamayı protesto ederek binadan ayrıldı. Oylamaya bağımsızlık yanlısı 'Junts pel Si', CUP ve Podemos bağlantılı 'Catalunya Si Que Es Pot' partileri katıldı.

Barcelona sokaklarına çıkan bağımsızlık yanlısı belediye başkanları, Carles Puigdemont'un parlamentoya gidişi sırasında ellerinde kralın asalarıyla oylamaya destek verdi.

Barcelona'daki yerel parlamentonun etrafında toplanan binlerce Katalan, kararı sevinç gözyaşlarıyla karşıladı. Kalabalık, Katalonya bayraklarıyla kutlama yapıyor.

MADRİD'DEN HAMLE: ÖZERKLİĞİ KALDIRDILAR

Dakikalar sonra bu kez başkent Madrid'deki oylamanın sonucu geldi. İspanya Senatosu, özerkliği askıya alacak 155. maddenin yürürlüğe girmesini kabul etti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'daki oylamanın ardından yaptığı açıklamada özerkliğin kaldırılacağı yönünde sinyal verdi. Rajoy, "Katalonya'da hukukun üstünlüğü yeniden sağlanacak" dedi.

1 Ekim'de gerçekleşen referanduma katılım oranı yüzde 43'te kalırken, seçmenlerin yüzde 90'dan fazlası bağımsızlık için oy vermişti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasanın 155. maddesi gereği, Katalonya özerk yönetimi hükümetini ve yerel polis müdürlerini görevden aldıklarını açıkladı. Rajoy,  21 Aralık'ta erken yerel seçime gidileceğini de belirtti. 

17-10/27/8132734.jpg

AB: İSPANYA'NIN YANINDAYIZ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesiyle ilgili, "AB için hiçbir şey değişmed. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor" dedi.

Tusk, İspanya’nın Katalonya Bölgesi’nin tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi üzerine “Avrupa Birliği için değişen bir şey olmamıştır. Bizim muhatabımız hala Madrid hükümetidir” dedi.

Donald Tusk, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Madrid hükümetinin, "güç kullanmaktan çok, akıl yürüteceğini" umduklarını söyledi.

ABD'DEN MADRİD'E DESTEK

ABD'den yapılan açıklamada ise, Katalonya'nın İspanya'nın bir parçası olduğu ve Washington'un İspanyol hükümetinin aldığı tedbirleri desteklediği belirtildi.

NATO: İSPANYA'NIN İÇ MESELESİ

NATO yaptığı açıklamada "Bu bir iç meseledir. İspanya bunu kendi içinde çözmelidir" denildi.

BM: ANAYASAL ÇERÇEVEDE ÇÖZÜM BULUNMALI

Birleşmiş Milletler (BM), Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına ilişkin taraflara "İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm bulunması" çağrısı yaptı.

BM sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde Katalonya'nın bağımsızlık ilanıyla ilgili "BM Genel Sekreteri tarafları İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm aramaya teşvik ediyor." dedi.

AP: TANIMAYACAĞIZ

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Katalonya'nın İspanya'dan tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımayacağını bildirdi.

Tajani, yazılı açıklamasında, bağımsızlık ilanının hukukun üstünlüğü, İspanyol anayasası ile Katalonya'nın özerklik statüsünün ihlali olduğunu kaydederek "AB'de hiç bir ülke, bu bağımsızlık ilanını tanımayacak." ifadesini kullandı.

Her zamankinden daha fazla hukukun üstünlüğünün sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Tajani, bunun diyalog ile tüm Katalanların özgürlük ve haklarının garanti altına alınması temelinde yapılması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE: DOĞRU BİR ADIM DEĞİL

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İspanya'nın toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı.

Bakanlığın açıklaması şöyle;

İspanya'da Katalunya Özerk Bölgesiyle ilgili yaşanan gelişmeleri yakından izlemekteyiz.

Katalanya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir. İspanya'nın toprak bütünlüğü ile Anayasa'ya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz. Parlamento'nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz.

Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz.

Türkiye, dost ve müttefik İspanya'nın hükümet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir.

OYLAMA TAMAMEN YASAL AÇIKLAMASI

Katalonya Başbakanı Oriol Junqueras ise oylamanın “tamamen yasal” olduğunu söyledi. Demokrasi ve özgürlük temalarına dikkat çeken Junqueras konuşmasında şunları kaydetti:

“Katalonya Cumhuriyeti’nin vatandaşları birkaç şey söylemek istiyorum. Nazik olmak istiyorum ama yaptığımız oylamaya gelen ilk tepkilerden sonra ne kadar olabileceğim bilmiyorum. Bu karardan mutlu olanlar da mutsuz olanlar da aynı şekilde nazik kalmalı. Bu yaptığımız tamamen yasaldır. Tüm vatandaşlara yaptığımız oylamanın meşruluğunu garanti ediyoruz. Hepimiz evrensel değerleri savunuyoruz. Hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlük, eşitlik gibi cumhuriyetçi değerlerimiz var. Tüm bu değerlerin insanların neden böyle bir şey yaptığımızı anlamalarına yardım edeceğini düşünüyorum.

Katalan Cumhuriyetini inşa ederken de bu değerleri korumaya devam edeceğiz. Herkesi bu süreçte bizi desteklemeye çağırıyoruz. Çok yaşa Katalonya! Çok yaşa Katalonya!”

Katalan lider Carles Puigdemont ise herkesi sakin kalmaya çağırdı ve “hukukun üstünlüğü galip gelecektir” dedi.

Puigdemont sözlerine şöyle devam etti: “Bugün artık bir ülke kurmalıyız. Katalonya’yı kurmalıyız. Avrupa’nın bir parçası olacağız. Yüzlerce yıllık tarihi haklarımızı savunacağız. Olaylara nasıl tepki vermesi gerektiğini bilen bir halkız. Her şeyden öte Çok yaşa Katalonya!”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN