Maymun çiçeği alarm veriyor! Dünya Sağlık Örgütü'nden küresel acil durum ilanı

Maymun çiçeği alarm veriyor! Dünya Sağlık Örgütü'nden küresel acil durum ilanı

Maymun çiçeği salgını, vakalardaki artışın ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel acil durumu ilan edildi. Virüsün 75 ülkeye yayıldığı belirtildi. Maymun çiçeği virüsünün yakın fiziksel temasla bulaştığı biliniyor.

Maymun çiçeği için ilan edilen küresel acil durum, DSÖ'nün virüsle ilgili acil durum komitesinin ikinci toplantısının sonunda geldi. DSÖ genel direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 75 ülkeden 16 binden fazla vakanın rapor edildiğini söyledi. Dr. Tedros, salgının bir sonucu olarak şimdiye kadar beş ölüm meydana geldiğini de sözlerine ekledi.

Dünya çapındaki vaka artışına göre belirlenen 'küresel acil durum', DSÖ'nün ilan edebileceği en geniş çaplı uyarı.

Dr. Tedros, acil durum komitesinin maymun çiçeği salgınının küresel bir sağlık acil durumu olarak sınıflandırılması gerekip gerekmediği konusunda fikir birliğine varamadığını söyledi. Ancak salgının dünyaya hızla yayıldığını ve gerçekten uluslararası bir endişe kaynağı olduğuna karar verdiğini söyledi.

1950'lerde keşfedilen maymun çiçeği salgını riskinin Avrupa dışındaki bölgelerde orta düzeyde olduğunu belirten Dr. Tedros, hastalığın yayılmasına neden olan yeni bulaşma biçimleri hakkında çok az şey bilindiğini söyledi.

Dr. Tedros, küresel acil durum ilanının aşıların geliştirilmesini hızlandırmaya ve virüsün yayılmasını sınırlamak için önlemlerin uygulanmasına yardımcı olacağını söyledi.

DSÖ ayrıca ülkeleri virüsün bulaşmasını durdurmak ve fazla risk altındakileri korumak için harekete geçmeye teşvik edeceğini umduğu tavsiyeler de yayınlıyor.

TÜRKİYE DE İLK VAKAYI DUYURMUŞTU

Türkiye'de ilk vaka ise 30 Haziran'da duyuruldu. Duyuruyu yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 37 yaşındaki hastanın tecrit edilrek tedavi altına alındığını söyledi. Hastanın bağışıklık sistemi yetersizliği yaşadığı belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN