Netanyahu'dan geri adım: İsraili karıştıran yargı düzenlemesi reformu ertelendi

Netanyahu'dan geri adım: İsraili karıştıran yargı düzenlemesi reformu ertelendi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, parlamentonun yargı üzerinde tahakküm kurmasına yol açacağından endişe edilen reformun oylamasını önümüzdeki aya erteledi. Dün Netanyahu hükümeti, reform hakkında bu hafta karar verilmesi için bastırırken, Savunma Bakanı Yoav Gallant oylamanın askıya alınması gerektiğini söylemiş ve Netanyahu tarafından görevden alınmıştı.

SELMAN CÖMERT

Netanyahu hükümeti, İsrail'in son yıllardaki en çalkantılı ulusal krizinin koalisyonu parçalayabileceği veya şiddete dönüşebileceği korkusuyla, sert bir şekilde tartışılan yargı paketi hakkında verilecek kararı önümüzdeki aya erteledi.

Geçtiğimiz gün, yargı paketini bu Çarşamba günü İsrail parlamentosuna sunmayı planlayan Netanyahu hükümetine Savunma Bakanı Yoav Gallant karşı çıkmış ve görevinden alınmıştı. Bu kararla birlikte İsrail sokaklarının daha da alevlenmesi, Netanyahu hükümetinin geri adım atmasına neden oldu.

GÖREVİNDEN ALINAN GALLANT: OYLAMA 26 NİSAN'DA YAPILSIN

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'teki Al Jazeera muhabiri Natasha Ghoneim, Savunma Bakanı Gallant'ın herhangi bir yargı reformuna karşı olduğunu söylemediğini, ancak Yahudi bayramı gelmeden önce askıya alınmasını istediğine dikkat çekti.

Ghoneim, "(Gallant) 26 Nisan Bağımsızlık Günü'nde oylama yapılmasını istiyordu” dedi. Muhabir, Gallant’ın planına göre kabinede tartışma bile söz konusu olmayacağını, hatta yargı reformu parlamentoda muhalefetin de oylarını alarak daha güçlü bir kararla geçeceğini söyledi.

Ancak muhabir, son anketlere göre, İsrail halkının çoğunluğunun aslında bu özel yargı reformuna karşı çıktığını da sözlerine ekledi.

SOKAKLARDA TANSİYON DÜŞECEK Mİ?

Oylamanın bir sonraki parlamento oturumuna ertelenmesi sonucu İsrail halkının evlerine dönüp dönmeyeceği merak konusu. Ancak yargı reformunun parlamentoya, dolayısıyla iktidar partilerine vereceği yetkiler, İsrail halkını sokağa döken asıl sebep olarak gösteriliyor.

Eleştirilere göre, söz konusu yargı revizyonu İsrail parlamentosu Knesset'in ve dolayısıyla iktidardaki partilerin İsrail yargısı üzerinde daha fazla tahakküm kurmasına yol açacak. Yargı paketiyle birlikte Netanyahu hükümeti, hakimlerin nasıl seçileceğine, Yüksek Mahkeme'nin karar verme sürecine etki edebilirken, parlamentoya da Yüksek Mahkeme kararlarını bozabilme yetkisini veriyor.

İsrail hükümeti, aktivist yargıçları dizginlemek ve seçilmiş hükümet ile yargı arasında uygun bir denge kurmak için revizyona ihtiyaç olduğunu söylese de muhalifler bunu yasal kontrol ve dengelerin altını oymak ve İsrail demokrasisine bir tehdit olarak görüyor.

Yasanın bir sonraki parlamento oturumunda sunulması taahhüdü karşılığında oylamanın ertelenmesini kabul eden aşırı sağ koalisyon ortağı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Netanyahu'nun koalisyonu içindeki gerilimlerin altını çizerek yargı reformunun yapılması gerektiğini söyledi. Smotrich, "Sesimizi kısmalarına ve ülkemizi çalmalarına izin vermeyeceğiz" diyerek taraftarları protestoya katılmaya çağırdı.

Ancak sürece liderlik eden Adalet Bakanı Yariv Levin, Netanyahu'nun Likud partisinin bir üyesi olarak başbakanın vereceği karara saygı duyacağını söyledi. Levin, "Herkesin kafasına göre hareket ettiği bu durum, hükümetin bir anda düşmesine ve Likud'un çökmesine neden olabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN