Son dakika! Trump: Türkiye, NATO üyesi olarak iyi iş çıkarıyor

Son dakika! Trump: Türkiye, NATO üyesi olarak iyi iş çıkarıyor

Son dakika haberi... Almanya Başbakanı Merkel ile basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin NATO üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine, "Pek çok kişinin Türkiye'ye, yaptıklarından dolayı saygısı var. Buna pek çok kez değinildi. Sınırda ve güvenli bölgede de iyi iş çıkarıyorlar" diye konuştu. Diğer liderlerin kendisinin Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la basın toplantısı hakkında alay ettiği videoya kızan Trump, sonraki basın toplantısını iptal etme ve zirveyi erken terk etme kararı aldı.

Londra'daki NATO Liderler Zirvesi'nin ardından bir araya geldiği Almanya Başbakanı Angela Merkel ile basına açıklamalarda bulunan Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan ile planlanmamış bir görüşme yaptıklarını belirten Trump, "Her şeyi görüştük. Harika, iyi bir görüşmeydi. Suriye'yi konuştuk, Kürtleri konuştuk. Sınır ve güvenli bölge çok iyi gidiyor. Bu konuda Türkiye'ye çok itibar ediyorum. Ateşkes sürüyor. Bence insanlar buna şaşırdı. Belli ki bu konuda bana itibar edenler var ama muhtemelen etmiyorlar." diye konuştu.

Türkiye ile Suriye sınırının uzun süredir kargaşa içinde olageldiğini belirten Trump, "Askerlerimizi çektik, petrolü aldık. Askerlerimiz petrolün olduğu yerde. Ben böyle istiyorum. Onlar kendi sınırlarını devriye gezerler ve bunu yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

19-12/04/resimid_13807498.jpg
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Donald Trump

'TÜRKİYE İYİ İŞ ÇIKARIYOR'

Türkiye'nin NATO üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine de Trump, "Pek çok kişinin Türkiye'ye, yaptıklarından dolayı saygısı var. Buna pek çok kez değinildi. Sınırda ve güvenli bölgede de iyi iş çıkarıyorlar." diye konuştu. 

Zirveyle ilgili değerlendirmede de bulunan Trump, "Harika 2 gün geçirdik. Bence NATO her zamankinden daha güçlü." diye konuştu.

Çok sayıda ülkenin savunmaya daha fazla para ayırmaya başladığını belirten Trump, 3 yıl içinde bu alana 400 milyar dolar daha fazla ayrıldığının görüleceğini kaydetti.

 

'İKİYÜZLÜ DAVRANDI'

(Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geç kalmasıyla Trump'ın kendisiyle basın toplantısını 40 dakikaya uzatmasına bağlayarak dalga geçtiğini gösteren video) Videoyu izledim, Trudeau ikiyüzlü davrandı.

 Çin'in 5G altyapısının güvenlik tehlikesi oluşturduğuna dair düşüncem değişmedi. İtalya lideriyle bunu görüştüm. Hangi ülkeyle konuşsam Huawei ile devam etmeyeceğini söylüyor, ama her liderle tek tek konuşamam ki.

NATO hiç olmadığı kadar güçlü.

Almanya NATO'ya yapması gereken katkının biraz altında, Merkel'le bu konuyu görüşeceğiz."

ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Trump, NATO Liderler Zirvesi ana oturumun ardından, bir araya geldi.

19-12/04/20191204_2_39668607_50060870-1575469067.jpg

Zirvenin yapıldığı The Grove Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme yarım saat sürdü.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Londra'daki NATO Liderler Zirvesi kapsamında Trump ile Erdoğan'ın görüşmesinde ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alındığını bildirdi.

Açıklamada, "İki lider, Türkiye'nin ittifak taahhütlerini yerine getirmesi, ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılarak güçlendirilmesi, bölgesel güvenlik sınamaları ve enerji güvenliği konularını ele aldı." denildi.

AJANSLAR

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN