Global krizlerin kasveti altında Davos Forumu: Tam da şimdi 'One Minute' çıkışı gerekiyor

Global krizlerin kasveti altında Davos Forumu: Tam da şimdi 'One Minute' çıkışı gerekiyor

2024 Davos Ekonomi Formu Filistin ve Ukrayna’daki savaşlar, Çin- Tayvan gerilimi ve bunların neticesinde ortaya çıkan yeni siyasi ve ekonomik gerilimler gölgesine yapılıyor. Forum eski cazip ve ışıldayan görüntüsünden çok uzakta.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Bu yılki Davos Ekonomik Forumu globalleşmenin geldiği son aşamada elitlerin çaresizlik yakarışlarına sahne olacak. Dünya ekonomi ve siyasi elitlerinin gelecek için müjdeler sunduğu bir platform olan Davos bu yıl Ukrayna, Filistin, Çin-Tavyan sorunlarının en az hasarla atlatılması için yapılan bir terapi oturumu gibi gibi kasvetli ve gerilimli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2009 yılında yaptığı One Minute çıkışı belki erken bir çıkıştı ve siyasi ve magazinel polemiklerin gölgesinde tarihe geçti. Ancak Erdoğan o yıllarda doğru tartışılabilseydi bugün Global Güney’in Çin ve Hindistan ekseninde yeni bir güç merkezi haline gelme yolculuğunun seyri muhakkak farklı olurdu. Erdoğan 2009 yılında belki farkında olmadan bugün siyasi bir ağırlık olarak ortaya çıkan Global Güney’in sözcülüğünü yapmıştı.

yeni-proje-3-002.jpg
İsviçre'nin Davos kasabasında 29 Ocak 2009'da Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" başlıklı panele Erdoğan da davet edildi. İşte Erdoğan'ın "one minute" çıkışı...

Bu yılki Davos global ekonominin karanlık geleceğinin yol açtığı kasvetli bir havada gerçekleşiyor. Bir ekonomik forum olan Davos’da inovasyon ve gelişmeler yerine savunma ve güvenlik konuşuluyor.

AB ülkeleri Ukrayna savaşının yarattığı ağır ekonomik ve siyasi sonuçlar nedeniyle ağır bütçe yüklerine ve de gelecek adına güvensizliğe mahkum. Filistin meselesi ise sadece Husilerin Kızıl Deniz’deki ticari gemilere saldırması nedeniyle değil Orta Doğu’yu dönüştürecek tehlike ile Davos’un gizli gündemlerinden birisi.

yeni-proje-5-003.jpg

Çin’in Tayvan’a saldırması ihtimali ise tam bir felaket vizyonu. Böyle bir savaş dünya genelinde gayrı safi milli hasılanın yüzde 10 düşmesi anlamına geliyor. Çin’in Tayvan konusunda ısrarı hesaba katıldığında bir saldırı ihtimali hesap dışı bırakılabilecek bir opsiyon değil. Bu durum Davos’da bir araya gelen dünya ekonomi elitlerini elbette yakından ilgilendiriyor.

yeni-proje-1-004.jpg

Yaşanan mevcut gerilimler, amansız ticari rekabet ülkeleri korumacı ekonomi politikaları uygulamaya yöneltiyor. Davos’un konuşacağı önemli konulardan birisi de bu olacak. Gümrük duvarları ABD, AB ve Çin’in yerel ekonomileri güçlendirmek için yaptığı serbest ekonominin ruhuna aykırı aşırı teşvikler de Davos’un açmazlar listesinde yer alıyor.

yeni-proje-005.jpg

Davos elitlerinin bir başka kabusu ise ABD’de Donald Trump’un seçimleri yeniden kazanma ihtimali. Bu durumda bütün planlar değişecek. ABD Çin’den ve Ukrayna savaşından çekilecek ki bu AB için Rusya’ya karşı büyük bir güvenlik zaafiyeti ve ekonomi için tam bir felaket senaryosu.

yeni-proje-2-006.jpg

Davos bir zirve değil sadece ekonomik bir forum. Bu forumun sahip olduğu saygınlık ve saçtığı ışıltı stratejik bir anlam ifade ediyor burada konuşulan konular gelecek trendlerini belirliyordu. Davos daha önce yönlendirme gücüne sahip olduğu global siyasetin devasa sorunlarının baskısı altında çözüm yolları arıyor. Davos şimdi gerçekten one minute diyecek bir iradeye ihtiyaç duyuyor. Ama bunun için galiba artık çok geç.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN