Ukrayna'nın tahılına el koyan Rusya'dan ilginç açıklama: Kiev tahılı rehin tutuyor

Ukrayna'nın tahılına el koyan Rusya'dan ilginç açıklama: Kiev tahılı rehin tutuyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ankara'da görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısında Karadeniz'deki tahıl koridoru planı hakkında konuşan Çavuşoğlu, "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz." dedi. Lavrov ise, "Gıda krizi oluşturacak bir durum yok. Ukraynalılar tahılı ve insanları rehin tutuyor." demesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Karadeniz'deki tahıl koridoru planı hakkında konuşan ve "Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1" diyen Lavrov, "Gıda krizi oluşturacak bir durum yok. Ukraynalılar tahılı ve insanları rehin tutuyor" dedi.

RUSYA'NIN UKRAYNA'NIN BUĞDAYINI ÇALDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamasında "Rusya utanmaz bir şekilde Ukrayna’nın buğdayını çalıyor ve bunları yabancı ülkelere satıyor, Türkiye de bunlar arasında" ifadesini kullanmıştı. Büyükelçi Bodnar, Türkiye’nin tavsiyesi üzerine tahılın çalınması ve satılması hakkında dava açacaklarını duyurmuştu.

4772528.jpg

TÜRKİYE OLARAK BU PLANI UYGULANABİLİR GÖRÜYORUZ

Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz" derken, "Gemilerin güvenli seyri için tedbirler görüşülmeli" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna ve Rusya'nın tahılda payı toplamın 3'te 1'i" diyen Çavuşoğlu, "Mekanizma ile ihracat engelleri ve endişe kalkar" açıklamasını yaptı.

LİDERLER ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İSTERİZ

Çavuşoğlu, "Liderler zirvesine ev sahipliği yapmak isteriz" dedi. "Biz dengeli ve objektif bir politika izliyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Duygusal tepkiler yerine diplomasiye dönmeyi önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

4772938.jpg

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN BÖLGEDEN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR

Çavuşoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemini vurguladıklarını belirtti.

Rejimin siyasi çözüm istemediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından (Suriye) sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Uluslararası toplum Suriye'deki şartları ağırlaştırıyor. ABD, Suriye'de gayri meşru şekilde bir takım örgütleri besliyor" ifadelerini kullandı.

Lavrov, "Bir sonraki toplantı Temmuz'da Nursultan'da yapılacak" dedi.

LAVROV: ENERJİ PROJELERİMİZE ÖNEM ATFEDİYORUZ

Sergey Lavrov, "Enerji alanındaki projelerimize önem atfediyoruz" derken, "Sivillere hasar vermemek için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Lavrov, "Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız" dedi.

LAVROV: UKRAYNALILAR TAHILI VE İNSANLARI REHİN TUTUYOR

"Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1" diyen Lavrov, "Gıda krizi oluşturacak bir durum yok. Ukraynalılar tahılı ve insanları rehin tutuyor" ifadelerini kullandı.

Sergey Lavrov, "Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız"" şeklinde konuşurken, gemi trafiği için bir engel oluşturmadıklarını dile getirdi.

Gemilerin güvenliğini sağlamaya hazır olduklarını söyleyen Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız. Ukrayna ürünleri için üzerimize düşeni yaparız. Zelenskiy mayınsızlaştırmaya karşı, problem bizde değil" dedi.

Ziyaret çerçevesinde ikili ilişkiler ve bölgesel konuların yanı sıra tahıl tankerlerinin Karadeniz'de güvenli yolculuğu, Karadeniz ve limanlara güvenli giriş-çıkışı ile Rusya ve Ukrayna'nın bu konuda yaşadığı endişeler ele aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN