Washington ve Seul 'devam' dedi: Kuzey Kore'nin tehditleri kulak arkası edildi

Washington ve Seul 'devam' dedi: Kuzey Kore'nin tehditleri kulak arkası edildi

Güney Kore ve ABD, 13-23 Mart tarihlerinde 'Özgürlük Kalkanı' ve 'Savaşçı Kalkanı' ortak tatbikatlarına devam edecek. Washington ve Seul devam kararlarıyla Kuzey Kore'nin tehditlerine kulak asmadıklarını göstermiş oldu.

Kuzey Kore'nin tatbikatlara karşı "benzeri görülmemiş" güçlü adımlar atma tehdidinde bulunmasına rağmen Güney Kore ve ABD, bu ayın sonlarında büyük ölçekli askeri tatbikatlara devam edecek.

Güney Kore ve ABD orduları tarafından yapılan açıklamada, iki ülke ordularının birleşik savunma yeteneklerini güçlendirmek için 13-23 Mart tarihleri arasında 'Özgürlük Kalkanı' (Freedom Shield) ve 'Savaşçı Kalkanı' (Warrior Shield) askeri tatbikatlarını yürüteceklerini söyledi.

Ortak bildiride, "Özgürlük Kalkanı, tatbikat senaryosunda değişen güvenlik ortamı, DPRK'nın (Kuzey Kore) saldırganlığı, son savaş ve çatışmalardan çıkarılan dersler gibi konulara odaklanarak İttifak'ın savunma ve müdahale yeteneklerini güçlendirmek için tasarlandı" ifadeleri yer aldı.

'ABD İŞGAL PROVASI YAPIYOR'

Önceki ortak askeri tatbikatlar, Kuzey Kore tarafından füzelerle ve nükleer tehditlerle yanıt bulmuştu. Kuzey Kore'nin Özgürlük Kalkanı'na provokatif füze testleri ve saldırgan söylemlerle karşılık vermesi muhtemel görünüyor.

Kuzey Kore, söz konusu tatbikatlarla ABD ve müttefiklerinin, ülkeyi işgal provası yaptığını iddia ediyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki ordunun en az bir Amerikan B-1B uzun menzilli bombardıman uçağı ile Güney Kore F-15K ve KF-16 savaş uçağının bulunduğu ortak bir hava tatbikatı düzenlediği bildirildi. Bakanlık, tatbikatın amacının koordinasyonu pratik etmek ve Washington'un Kuzey Kore tehditlerine karşı "genişletilmiş caydırıcılığını" göstermek olduğunu söyledi.

Bu tür tatbikatlar geçmişte Kuzey Kore'den, füze testleri ve nükleer tehditler gibi sert tepkiler almıştı.

Geçen ay Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore'yi bu yıl planladıkları askeri tatbikatları gerçekleştirmeleri halinde "benzeri görülmemiş derecede sürekli ve güçlü karşı eylemlerle" karşılaşacakları konusunda uyarmıştı.

'ABD VE GÜNEY'İN FAALİYETLERİ SAVAŞ İLANIDIR'

Daha sonra üst düzey Kuzey Kore dışişleri bakanlığı yetkilisi Kwon Jong Gun, Kore Yarımadası'ndaki askeri gerilimi azaltmanın tek yolunun ABD'nin Güney Kore'deki stratejik varlıkları konuşlandırma planlarını geri çekmesi ve Seul ile ortak tatbikatı durdurması olduğunu söyledi. ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik "düşmanca ve provokatif uygulamalarına" devam etmesi halinde Pyongyang'ın bu tür faaliyetleri bir savaş ilanı olarak göreceğini söyledi.

Kuzey Kore daha önce ABD ve Güney Kore ile düşmanlık zamanlarında benzer söylemler yayınlamıştı, ancak Pyongyang'ın geçen yıl kıtalararası balistik füze fırlatma testi yapmasının ardından son aylarda gerilim daha da arttı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN