Xi: Hegemonyacılık Çin'in DNA'sında yok

Xi: Hegemonyacılık Çin'in DNA'sında yok

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, "hegemonyacılığın Çin'in DNA'sında olmadığının" altını çizerek, daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası düzen inşa etmek için gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubunun genişletilmesi çağrısında bulundu. Bizzat zirveye katılmayan Xi, "blok çatışması" yaratmak ya da büyük güç rekabetine girmek istemediğini ileri sürdü.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS zirvesinde konuşma yazısı okunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in büyük güç rekabetine girmek ya da "blok çatışması" yaratmak istemediğini söyledi.

Jinping'in konuşması, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao tarafından okundu.

Wentao, Jinping'in "Çin, tarihin doğru tarafında durmakta ve ortak yarar için adil bir davanın takip edilmesi gerektiğine inanmaktadır" dediğini aktardı.

BRICS'in "ne kadar zorluk çıkarsa çıksın" büyümeye devam edeceğini belirten Xi, "Şu anda dünyada, çağımızda ve tarihte yaşanan değişimler daha önce hiç olmadığı şekillerde ortaya çıkıyor ve insan toplumunu kritik bir kavşağa getiriyor" dedi.

BEŞ ÜLKE BRICS'E KATILMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin katıldığı etkinliğe Xi'nin neden katılmadığı netlik kazanmadı.

Al Jazeera'da yer alan habere göre Xi, daha önce zirveye ev sahipliği yapan Ramaphosa ile bir araya gelmiş ve mevkidaşına ülkelerinin "yeni bir tarihi başlangıç noktasında" olduğunu söylemişti.

Her ikisi de ABD tarafından ağır yaptırımlara maruz kalan Çin ve Rusya, Batı'nın uluslararası kurumlar ve ilişkiler üzerindeki hakimiyetine karşı bir denge oluşturmak amacıyla BRICS'i genişletmek istiyor.

Suudi Arabistan, Endonezya, İran, Arjantin ve Mısır, şu anda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını ve küresel ekonominin yüzde 25'inden fazlasını temsil eden birliğe katılmayı talep eden ülkeler arasında yer alıyor.

Ancak grup genişleme konusunda ikiye bölünmüş durumda; Brezilya ve Hindistan bloğun büyümesi konusunda çekimser görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN