Yellen'ın ziyaretinden önce Çin'den dikkat çeken hamle: Çip krizi büyüyor

Yellen'ın ziyaretinden önce Çin'den dikkat çeken hamle: Çip krizi büyüyor

Çin, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in Pekin'e yapacağı ziyaretinden önce, Washington ile yüksek teknoloji ticaretindeki çekişmede yeni bir adım attı. Pekin, bilgisayar çipleri ve güneş pillerinde kullanılan galyum ve germanyum ihracatına kısıtlama getirdi. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ihracat kısıtlamasının "milli güvenliği korumak" için getirildiği belirtildi.

Çin, ABD ile yüksek teknoloji ticaretindeki çekişmeyi öteye taşıyarak, bilgisayar çipleri ve güneş pillerinde kullanılan galyum ve germanyumun ihracatına kısıtlama getirdi. Pekin'in bu hamlesi, bu hafta Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Pekin'e yapacağı ziyaret öncesinde, yüksek teknoloji ticaretine ilişkin Washington ile yaşanan çekişmeyi derinleştiriyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, galyum ve germanyumun ihracatına getirilen kısıtlamanın "milli güvenliği korumak" amacıyla koyulduğunu söyledi. 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan kısıtlama, ihracatın resmi izne tabi olacağını belirtildi, ancak hangi kısıtlamaların uygulanacağı açıklanmadı.

AP'de yer alan habere göre, Çin lideri Xi Jinping'in hükümeti, güvenlik gerekçeleriyle ileri düzey işlemci çiplerine ve diğer teknolojilere erişim konusundaki ABD kısıtlamalarından rahatsızlık duyuyor. Ancak Pekin'in misillemede bulunmak için yavaş davrandığı düşünülüyor. Pekin'in, yeni gelişmekte olan çip üreticilerini, yapay zekâ ve diğer teknolojileri sekteye uğratmaktan kaçınmak için işleri ağırdan aldığı tahmin ediliyor.

İki hafta önce Paris'te basın toplantısında konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Washington ve Pekin'in küresel zorlukları aşabilmek için "birlikte çalışması" gerektiğini söylemişti. ABD'nin Başkanı Biden'ın Çin lideri Jinping'i "diktatör" olarak nitelemesinden sonra gelmişti. Yellen'ın yatıştırıcı açıklamalarında, Biden'ın da kendisi gibi düşündüğüne vurgu yapması dikkat çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN