Yıllardır boynunda lastikle yaşıyordu... 5 metrelik timsah kurtarıldı

Yıllardır boynunda lastikle yaşıyordu... 5 metrelik timsah kurtarıldı

Endonezya'nın Güney Palu Nehri'nde yaşayan bir timsah, 5 yıldır boynunu sıkan lastikten uzmanlar yardımıyla kurtarıldı.

Endonezya'nın Palu kentindeki Güney Palu Nehri'nde boynundaki araba lastiği ile yaşayan timsahı, Tili isimli Endonezyalı bir vatandaş geleneksel yöntemler kullanarak kurtardı. Çevre koruma çalışanlarının 5 yıldır aradığı fakat bir türlü yakalayamadığı timsahın kurtarılması için itfaiye ekipleri, uzmanlar ve vatandaşlar seferber oldu.

YILLARCA BOYNUNDA LASTİKLE YAŞADI

Pazartesi günü 5.2 metre uzunluğundaki timsahı Palu nehrinde gören bir köylü kurtardı.

Sputnik'te yer alan habere göre, timsahı yakalamak için bir tavuğu yem olarak kullanan 34 yaşındaki Tili isimli kuş satıcısı, üç hafta süren kurtarma operasyonu sonucunda timsahı boynunu saran lastikten kurtarmayı başardıklarını söyledi.

Tili, "Sadece yardım etmek istedim. Hayvanları bir yere sıkışmış ve acı çekerken görmekten nefret ederim" ifadelerini kullandı.

4ti.jpg

Timsahı kurtarmak için yapılan ilk iki girişimin kullandıkları iplerin hayvanın ağırlığını taşıyacak kadar güçlü olmamasından dolayı başarısız olduğunu söyleyen Tili, üçüncü seferde tekneleri bağlamak için kullandıkları naylon halatları denediğini belirterek, "Çok bitkindim, bu yüzden kurtarmayı onların bitirmesini söyledim. Timsah inanılmaz derecede ağırdı, yardıma gelen herkes terliyor ve çok yoruluyordu" dedi.

Başarıyla kurtarılan timsah, doğal ortamı olan nehre geri bırakıldı. Timsahı mahkumiyetinden kurtaran köy sakinleri ise o anları tezahüratlar eşliğinde kutladı.

Çevre koruma ekipleri, çok sayıda hayvan türüne ev sahipliği yapan ülkede bir evcil hayvan olarak timsahı sahiplenmek ve tuzağa düşürmek için birinin kasten lastiği timsahın boynuna geçirmiş olabileceğine inanıyor.

2ti.jpg

30'dan fazla timsahı barındıran nehirde bir kurtarma için uygun ekipmanları bulunmayan çevre koruma ekipleri timsahı kurtarmakta başarısız olurken, yerlilerden Tili bu konuda başarılı olabildi.

Yerel çevre koruma dairesi başkanı Hasmuni Hasmar AFP'ye verdiği demeçte, "Dün bizim için tarihi bir gündü. Timsahın sonunda kurtarılabilmiş olmasına minnettarız ve vahşi yaşam için endişe eden yerlileri takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Timsah, 2020'nin başlarında yerel yönetimin timsahı yakalayan ve lastiği çıkarabilen kişiye bir ödül vaat etmesiyle manşetlere taşınmıştı. Ancak daha sonra söz konusu ödül, insanların güvenliğini tehlikeye atabileceği endişesiyle geri çekilmişti.

Ancak yerel çevre koruma dairesi, herhangi bir yaralanma olmaksızın timsahı kurtarmayı başaran Tili'nin ödüllendirileceğinin sinyalini verdi.

Hasmar, "Tili'yi vahşi doğayı korumaktaki çabaları nedeniyle ödüllendireceğiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN