Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile devam eden savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alman basınına konuşan Zelenskiy, kendisinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davet edilmesi durumunda, aralık ayında ABD’nin Miami kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi’nde Putin ile görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.
Zelenskiy’e, Putin ile aynı zirvede bulunmaları halinde Rusya Devlet Başkanı ile görüşmeye istekli olup olmadığı soruldu. Ukrayna lideri bu soruya, “Evet, elbette” yanıtını verdi.
Zelenskiy, iki liderin bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, olası bir görüşmenin yalnızca karşılıklı açıklamalarla sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı, görüşmelerden somut kararlar ve sonuçlar çıkmasının önemine dikkat çekti.
“MESELE, SÖZLER DEĞİL”
Zelenskiy, Putin ile olası görüşmeye ilişkin değerlendirmesinde, “Konuşmalı ve kararlar almalıyız. Mesele, sözler değil. Ona ne söyleyeceğim ya da onun bana ne söylemek istediği önemli değil. Önemli olan sadece sonuçtur. Sonuç önemlidir” ifadelerini kullandı.
Bu açıklamayla Zelenskiy, Putin ile doğrudan görüşme konusunda hazır olduğunu belirtirken, böyle bir temasın temel amacının savaşın sona erdirilmesine yönelik somut adımların atılması olması gerektiğini vurguladı.
Zelenskiy, açıklamasında ABD'li müzakereciler Steve Witkoff ile Jared Kushner'ın Moskova ve Kiev'e gerçekleştirdiği ziyaretlere de değindi. Söz konusu temasların çatışmanın sona erdirilmesine yönelik diplomatik sürecin ilerletilmesi açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Zelenskiy, Ukrayna'nın müzakereler açısından mevcut konumunu da değerlendirdi.
Ukrayna Devlet Başkanı, “Ukrayna çatışmayı sona erdirmeye yönelik müzakereler için iyi bir konumda, geçen yıla göre daha güçlüyüz” diye konuştu.
