2024'te zorunluk askerlik süresi 12 ay oldu! Silah altındaki askerlere aylık 6 bin dolar maaş ödenecek

2024'te zorunluk askerlik süresi 12 ay oldu! Silah altındaki askerlere aylık 6 bin dolar maaş ödenecek

Zorunlu askerlik, birkaç ülke haricinde dünya genelinde uygulanıyor. Askerlik görevi ülkeden ülkeye değişiklik gösterirken bazı ülkeler de kadınların da vatani görevlerini yapmaları zorunlu tutuluyor. Dünyada yaşanan askeri çatışmaların artması dolayısıyla bir ülkede zorunlu askerlik süresi 12 aya çıkarıldı. Ayrıca vatani görevlerini yapanlara aylık 6 bin 510 dolar maaş ödenecek.

Birçok ülkede erkekler zorunlu olarak orduda belli bir dönem silah altına alınıyor. Olası bir savaş durumunda ilk olarak sağlıklı erkekler seferber edileceği için bir nevi bunun provası yapılıyor. Savaş şartlarındaki zorluklar, silah kullanma, nizami ordu kuralları askerlik görevi sırasında erkeklere öğretiliyor. Bazı ülkelerde kadınlar da zorunlu olarak askere alınıyor, bazı ülkeler de ise kadınlar tercihen askerlik görevi yapabiliyor.

hangi-ulkelerde-kadinlar-askerlik-yapiyor.jpg

ZORUNLUK ASKERLİK 2024'TEN İTİBAREN 12 AYA OLUYOR

Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'da, 'Çin'in olası saldırılarına karşı savunma kapasitesini güçlendirme' gerekçesiyle zorunlu askerlik süresinin 2024'ten itibaren 1 yıla çıkarılması kararı alındı.

CNA'nın haberine göre, Tayvan lideri Tsai Ing-wen, halen 4 ay olan zorunlu askerlik süresinin 1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıla çıkarılacağını duyurdu.

Tsai, kararın, 'Çin'in olası saldırılarına karşı Ada'nın savunma kapasitesini güçlendirmek' amacıyla alındığını bildirdi.

tayvan-askerlik-suresi.jpg

ASKERLERE AYLIK 6 BİN 510 DOLAR ÖDENECEK

Tayvan lideri, zorunlu askerlik hizmetini yapanlara ödenen aylık maaşın 6 bin 510 Yeni Tayvan dolarından (yaklaşık 212 dolar), 20 bin 320 Yeni Tayvan dolarına (yaklaşık 661 dolar) çıkarılacağını belirtti.

Karar, 1 Ocak 2005'ten sonra doğan Tayvan vatandaşı erkekler için geçerli olacak.

tayvanda-kac-ay-askerlik-yapiliyor.jpg

ASKERLİK SÜRESİ YENİDEN UZATILDI

Tayvan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaşın ardından egemenlik ihtilafında olduğu Çin'den gelebilecek benzer bir girişime karşı güvenliğini artırmak için alınması gereken tedbirler arasında askerlik süresinin uzatılması seçeneğini değerlendiriyordu.

Çin'deki iç savaşta Komünistlere yenilen Milliyetçi Parti (Koumintang) güçlerinin 1949'da Tayvan'a çekilerek burada geçici hükümet kurmasından bu yana Ada'da zorunlu askerlik sistemi uygulanıyor.

Başlangıçta 2 ila 3 yıl olan askerlik süresi, 2000'den itibaren kısaltılmaya başlanmış, 2008'de 1 yıla indirilmişti.

Koumintang iktidarındaki önceki Tayvan lideri Ma Ying-jeou, 2008'de göreve geldikten sonra Tayvan ordusunu gönüllü hale getirmiş, askerlik hizmetini 4 ay askeri eğitim ile sınırlamıştı.

askerlik-kac-ay.jpg

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintang) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintang üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan 'Çin Cumhuriyeti' iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuştu.

Pekin'in kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

tayvanda-askerlik-suresi-artirildi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN