Dünyanın merkezine gidiyorlar

Dünyanın merkezine gidiyorlar

Dünyanın merkezine yolculuk hayalini Japonlar gerçekleştiriyor. Depremler ülkesinden araştırmacılar, yer sarsıntılarını önceden tahmin edebilmek için büyük bir sondaj projesi hazırladı. Projeyle dünyanın merkezinde yaşayan canlılar da aranacak.

Japon bilim insanları, Chikyu adındaki devasa sondaj gemisiyle, yaklaşık 3 bin kilometre derinlikteki dünyanın çekirdeğine kadar sondaj yapma kararı aldı. Önümüzdeki Eylül ayında ABD’nin Hawaii bölgesinde deneme kazılarına başlayacak Japon araştırmacılar, buradan verim elde edemezse Meksika ve Kosta Rika kıyılarını tercih edecek.

Yer kabuğu, deniz yüzeyindeki kabuktan çok daha kalın olduğu için sondaj okyanusta yapılacak. Sondaj gemisi Chikyu, denizin 4 kilometre, deniz yüzeyinin altında ise yaklaşık 6 kilometre ilerleyerek, yeryüzünün çekirdeğine ulaşacak. Bütün volkanik aktivitelerin gerçekleştiği ve depremlerin ana kaynağı yeryüzü çekirdeğinde, yüzeyde gerçekleşen depremleri önceden tahmin etmenin yolları aranacak.

Japonya ve Asya ülkeleri son yıllarda çok sayıda şiddetli depremlerle boğuşuyor. Araştırmacılar ayrıca okyanus tabanı ve çekirdek arasındaki hattı da inceleme fırsatı bularak, oluşum süreçleri hakkında fikir edinecek. Ayrıca mikrobik yaşam formlarının varlığı da araştırılacak. Bilim insanları 2030’un sonlarına doğru sondaja başlamayı planlıyor. Şu an için sondajın yapılabilmesi için en uygun yer aranıyor. Ayrıca araştırma için 542 milyon dolar bütçenin arayışları sürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN